Pročitajte

Sanja (30) otkriva kako izgleda borba sa štitnom žlezdom: Ugojila sam se 24 kg, a ništa nisam jela!

Plivačica otkriva prve simptome koje je iskusila, ali i savete koje želi da podeli sa svim ljudima

Medicina
Autor:
Sanja (30) otkriva kako izgleda borba sa štitnom žlezdom: Ugojila sam se 24 kg, a ništa nisam jela!
Foto: Profimedia

"Samo sam se gojila, a jako malo sam jela. Sa 66 kilograma sam došla na 90 za samo nekoliko meseci", priča plivačica iz Dubrovnika Sanja Jovanović za 24sata.hr kako je počela njena bitka s hipotireozom, odnosno usporenim radom štitne žlezde.

"Nakon smrti majke 2010. godine počela sam da osećam strašan umor, malaksalost, bila sam nervozna, a trening nisam mogla da izdržim. Uz sve to počela sam jako da se gojim, iako sam malo jela", kaže plivačica, koja se s hipotireozom susrela sa samo 23 godine.

Ona veruje da je razlog njenoj tegobi, uz lošiju ishranu, bila velika količina stresa s kojim se svakodnevno nosila.

"Bila sam pod strašnim stresom još u vreme majčine bolesti, a budući da se profesionalno bavim sportom, stres je nemoguće izbeći. Danas se puno bolje nosim sa stresom, zrelija sam i pametnija. Mislim da, što smo stariji, to smo zreliji i otporniji", kaže Sanja.

Jasno joj je tad bilo da s njenim telom nešto nije u redu. Imala je sreće, kako kaže, jer je njen trener odmah prepoznao simptome koje je imala.

U 39. godini, Ivana je doživela moždani udar: Sada svim ženama daje ovih 10 saveta!

"Ipak je štitnjača kraljica tela", kaže Sanja i priča:

"U aprilu sam osetila da nešto ne valja, pa me je trener pustio na odmor preko leta jer je mislio da sam psihički loše zbog svega što mi se dogodilo. Vratila sam se u septembru sa 89 kilograma. Nisam mogla ni da hodam ni da dišem. Tad smo zaključili da je verojatno problem u štitnoj žlezdi. Odmah sam potražila stručnu pomoć i pokazalo se da smo bili u pravu. Počela sam sa svakodnevnom terapijom i trebalo mi je godinu i po da izgubim kilograme i vratim se u formu. Sportska karijera mi je u tim trenucima bila upitna", rekla je Jovanović.

Kakva god dijagnoza bila, nije je lako prihvatiti. Činjenica da nešto u telu više ne radi kako treba nije prijatno saznanje, ali s time se treba naučiti nositi.

"Sve mi je to jako teško padalo, plašilo me. Ipak je štitna žlezda kraljica tela. Najviše su me plašile stalne oscilacije u raspoloženju. Malo sam bila vesela, malo plakala, pa vrištala. Bilo je neizdrživo", priseća se Sanja.

Kaže da je promenila način ishrane i to, uz redukovanje stresa, smatra zaslužnim za poboljšanje svog stanja.

"Fokusirala sam se na zdravu hranu. Počela sam da jedem puno voća i povrća, pretežno kuvanog. Izbegavam prženo i pohovano, čips i slično. Ugljene hidrate prvih godinu dana uopšte nisam jela. Trudila sam se da izbacim što je više moguće šećera. Kroz dan imam četiri-pet obroka, međuobroke u kojima je uvek voće i ne jedem nakon šest sati popodne", kaže Sanja.

Ušao u legendu zbog čeličnog zdravlja: Recept ruskog akademika protiv starenja i bolesti!

foto: Shutterstock

Naučila je da sluša svoje telo i život je prilagodila mogućnostima svog organizma u to vreme.

"Počela sam dobro da se osećam, zdravije sam jela, puno i dobro spavala i sve se složilo. Danas više ni lekove ne pijem, a zdravom ishranom i srećnim i ispunjenim životom održavam dobro stanje", zaključuje s osmehom Sanja.

Ipak, seća se trenutka kada je skoro odustala.

"Bila sam tužna i umorna. Godine 2010. i 2011. rezultati su bili katastrofa. Bilo je ili ću odustati ili ću stisnuti zube i ići dalje, ali ja sam nekako više odustajala. Nisam imala snage. Ali, 2011. je sve nekako počelo da se normalizuje, kilogrami su sami počeli da spadaju, a ja sam mogla sve intenzivnije da treniram i vratim se u svoju rutinu pre bolesti. Tek 2012. godine se sve složilo", prisetila se Sanja.

foto: Profimedia

Sledeće godine srušila je i rekord Mediteranskih igara na 50 metara leđno.

"Priuštim sebi s vremena na vreme neku "lošu" hranu, ali nakon toga dva-tri dana strogo pazim", iskreno je rekla Sanja Jovanović i dala 5 saveta svima koji pate ili žele da izbegnu oboljenja štitne žlezde:

Jedite sardine što češće, i živećete dugo i bez bolesti: Evo zašto!

1. Smanjite stres Iako ga je danas nemoguće izbeći, važno je smanjiti ga što više i sebe staviti na prvo mesto. Usredsredite se na sebe i budite sami sebi dovoljno važni, savetuje Sanja.

2. Zdrava ishrana Važno je šta unosimo u sebe. Ishranu temeljim na kuvanom povrću i voću.

3. Kvalitetan san Kvalitetan i redovan san neverovatno je važan. Svake noći spavam minimalno od sedam do osam sati. San je telu potreban da se obnovi i da ne bi bilo pod nepotrebnim stresom.

4. Četiri ili pet redovnih obroka Svaki dan imam 4-5 redovnih, kuvanih obroka i dva međuobroka koji obavezno sadrže voće. Izbegavam masno, prženo i teško, a nakon 18 sati ne jedem, rekla je Sanja.

5. Slušajte svoje telo S godinama sam naučila da slušam svoje telo i njegove potrebe. Ono je uvek bilo u pravu. Sebe sam stavila na prvo mesto. Pazim na sebe, srećna sam i ispunjena, poručuje Sanja.

Voćka broj 1 protiv holesterola, pritiska i moždanog udara: Ko je jede, zdrav je kao dren!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs