Zdravlje

Očistite telo: Namirnice koje jačaju organizam

Pravilna ishrana znači čisto zdravlje za ceo organizam

Medicina
11:17h Autor:
Očistite telo: Namirnice koje jačaju organizam
Foto: Thinkstock

Biljna hrana ima neprocenljivu vrednost u borbi protiv karcinoma. Brojne nezavisne studije postavile su zeleni čaj, kurkumu, paradajz, brokulu, nar i karfiol na vrh lestvice "supernamirnica“ delotvornih protiv raka prostate. Istraživači iz Vinskonsona ponudili su značajne dokaze da polifenoli iz zelenog čaja sprečavaju i leče rak prostate.

Istraživači iz Kentakija otkrili su delotvornost kurkumina. Glavni sastojak kurkume tera tumorske ćelije na samouništavanje. Naučnici iz Ilinoisa i Ohija dokumentovali su delotvornost paradajza u vezi s brokolijem protiv bolesti koje se muškarci užasavaju.

Ostale namirnice koje suzbijaju rak prostate uključuju nar i njegov sok kao i druge namirnice kao što su kineski kupus, soja i karfiol.

U nastavku vam predstavljamo supernamirnice i njihove supstance koje su delotvorne protiv raka prostate.

Zeleni čaj i polifenoli

Glikoprotein koji luči prostata, poznat i pod skraćenicom PSA (prostatno specifični antigen), klinički je najkorišteniji marker u otkrivanju raka prostate. Sredstva koja snižavaju nivo testosterona ujedno snižavaju i nivo PSA. Budući da polifenol u zelenom čaju snižava nivo PSA u ćelijama raka prostate, ova namirnica zasluženo nosi naziv borca protiv ovog oblika raka. Sastojak zelenog čaja epigalokatehin galat (EGCG) takođe doprinosi terapiji protiv raka prostate i drugih oblika karcinoma.

Kurkuma i kurkumin

Kurkumin je prirodni karotenoid i polifenol koji se dobija iz kurkume (Curcuma longa). Zahvaljujući svojoj strukturi, karotenoidi su borci protiv slobodnih radikala - molekula koje oksidacijom škode ćlijama. Osim što neutralizuje slobodne radikale, karotenoidi iz kurkumina podstiče imunološki sistem kod ljudi. Kurkumin takođe deluje antibakterijski i antikancerogeno. Studije su pokazale da kurkumin onemogućuje rast brojnih tumora, a može se koristiti i u kombinaciji s konvencionalnom terapijom protiv raka.

Nar i elagitanini

Sastojci nara mogu zaustaviti širenje raka, tvrde istraživači s Kalifornijskog univerziteta u Los Anđelesu. Naučnici s Kalifornijskog univerziteta identifikovali su nekoliko sastojaka koji pomažu pri sprečavanju nastanka raka prostate i širenja metastaza. Najaktivniji sastojci u ovom smislu su elagitanini, koji se u probavi pretvara u spoj s moćnim antioksidanskim i protuupalnim svojstvima. Isti naučnici su otkrili šest djelatnih sastojaka soka od nara koji pomažu da se zaustavi razvoj hormonalno uslovljenog raka dojke. Ti sastojci blokiraju aromatazu, enzim koji pretvara androgen u estrogen. Naučnici s Izraelskog instituta za tehnologiju u Haifi utvrdili su da sok nara pomaže kod mnogih komplikacija pacijenata na dijalizi. Između ostalog, snižava stopu smrtnosti od srčanih bolesti i infekcija kod takvih pacijenata.

Karfiol i sulforafani

Deseci studija povezuju ishranu koja sadrži karfiol s nižim stopama raka. Ovo se posebno odnosi na rak prostate, dojke, debelog creva i jajnika. Veza između karfiola i prevencije raka ne iznenađuje, jer karfiol sadrži sulforafane (glukozinolate i tiocijanate) - fitonutrijente koji na razne načine deluju protiv raka. Hranjive tvari iz karfiola obuhvataju i vitamine A i C, koji takođe imaju antioksidativna svojstva.

Sinergija paradajza i brokule

Ovaj polifenolima bogat tandem biljaka pokazao se delotvornim u studijama sprovedenim na miševima. Paradajz i brokula pojedinačno smanjuju rast tumora za 34-42 posto. Međutim, kad se ove dve biljke jedu zajedno, tumorske ćelje smanjene su za 52 posto. Ovo znači da je kombinovanje paradajza i brokule proizvelo sinergijsko delovanje u borbi protiv raka prostate. Brokula deluje jače i kada se koristi zajedno s karfiolom.

Istraživačke su metode sve modernije, ali današnji se naučnici vraćaju prirodnim supernamirnicama kao pomoći u borbi protiv bolesti. Moć jestivih biljaka potvrđuje vrednost prirode u očuvanju ljudskog zdravlja i postizanju dugovečnosti.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs