efikasno rešenje

Visok krvni pritisak spada za tili čas: Ove namirnice čine čuda za zdravlje!

Svakodnevnim unosom šačice sirovih badema možete napraviti značajnu razliku u održavanju visine vašeg krvnog pritiska

Fitnes & Nutricija
15:33h Autor:
Visok krvni pritisak spada za tili čas: Ove namirnice čine čuda za zdravlje!
Foto: Thinkstock

Visok krvni pritisak nije samo bolest starijih. Više od jedne trećine mladih uzrasta od 16 do 34 godine pati od nekog oblika hipertenzije. Nedavno je istraživanje otkrilo da ova bolest može i u svom blagom obliku dovesti do preranog starenja i oštećenja mozga.

Postoji i alternativni način snižavanja pritiska. Navodimo šest prirodnih i brzodelujućih sredstava, koja će vam pomoći da krvni pritisak držite pod kontrolom.

Sirovi bademi

Svakodnevnim unosom šačice sirovih badema možete napraviti značajnu razliku u održavanju visine vašeg krvnog pritiska. Oni su ključna komponenta prehrambenih pristupa za zaustavljanje hipertenzije jer su bogati nezasićenim mastima koje pomažu pri sniženju nivoa holesterola u krvi, ublažavaju upale arterija i snižavaju krvni pritisak. Iako se uveliko sastoje od masti i kalorija, bademi pomažu i pri gubitku težine, te izgradnji mišićne mase, što znači da pospešuju zdravu cirkulaciju. Kada se jedu s ostalim orašastim voćem koje smanjuje krvni pritisak, kao što su orasi, bademi su jedan od najblagotvornijih proizvoda po kardiovaskularno zdravlje.

Namirnica koja gasi centar za glad u mozgu: Definitivno najbolji način da smršate!

foto: Shutterstock

Ljuta paprika

Ljuta paprika je neuporedimo jedno od najbržih sredstava za snižavanje krvnog pritiska. Ova namirnica širi krvne sudove i pomaže slobodnijem protoku krvi, te posledično smanjuje krvni pritisak i pritisak krvi na zidove arterija. Promešajte jednu ili dve kašičice ljute paprike u toploj vodi s medom i aloja verom, i dobićete moćan domaći lek protiv hipertenzije. Ako je ovo piće previše žestoko za vaš ukus, jedite što više ljute papričice. Sok kokosa

Bogat kalijumom, elektrolitima i drugim važnim nutrijentima, sok kokosa dokazano pomaže značajnom sniženju krvnoga pritiska kod većine ljudi koji ga piju. Nedavno istraživanje je utvrdilo da je uzimanje soka kokosa dovelo do značajnog sniženja sistolnog pritiska kod 71 odsto ispitanika, dok je 29 odsto postiglo bitno sniženje dijastolnog pritiska. Sirovi kakao

Bogat flavonoidima i drugim protivupalnim nutrijentima, sirovi kakao još je jedno prehrambeno oružje protiv hipertenzije. Flavonoidi u kakau deluju kao adaptogeni, pomažući telu da se bolje nosi sa stresom, čestim uzrokom hipertenzije. Uz to, pomažu i u snižavanju stresnih hormona, koji igraju ključnu ulogu u regulaciji krvnoga pritiska. Brojne studije su otkrile da flavonoidi u kakau dovode do smanjenja krvnog pritiska od 4.7/2.8 mmHg, te da štite od srčanih bolesti koje se često dovode u vezu s visokim krvnim pritiskom.

Najbolja fizička aktivnost na svetu: Besplatna i bez napora, teše liniju i čuva srce! Kurkuma

Jedna od poznatih prehrambenih prednosti kurkume odnosi se na njene sposobnosti smanjenja upale u celom telu. Budući da je upala primarni uzrok visokog holesterola, pa i visokog krvnog pritiska, smanjenjem upale, kurkuma pomaže poboljšanju kardiovaskularne funkcije i održavanju zdravog protoka krvi. Kada se uzima s crnim biberom koji nije tretiran zračenjem, pomaže u opuštanju krvnih sudova i čišćenju naslaga koje često vode do visokog krvnog pritiska. Kurkuma je, takođe, prirodni razređivač krvi, što je još jedan način na koji se ova snažna biljka bori protiv hipertenzije.

Beli luk

Istraživanje sprovedeno 2010. u Australiji otkrilo je da je beli luk još jedan prirodni lek koji smanjuje nivo holesterola i visoki krvni pritisak.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs