Moćni prirodni lek

Kad se ovako koristi, lipa leči 20 bolesti: Zaboravićete na visok pritisak!

Čaj od lipe ima jako puno lekovitih svojstva, ali najvažnije je znati kako se priprema
Medicina 06.06.2017. - 15:50h Autor: kodren.com
Foto: Profimedia

Lipa je drvo koje ima bogatu istoriju. Prvi spis o lipi napisao je Herodot, grčki istoričar prozvan "ocem istorije", piše Kodren.com.

 

Najvažniji za istoriju lipe su staroslovenska plemena. Živeli su u lipovim šumama i bili su jako vezani za drveća jer su im pružala hranu, vodu, zaštitu. Posebno su cenili lipu jer im je davala hranu, med i vosak. Sloveni su stabla posvetili svojim bogovima, tako je lipa posvećena boginji Vidi (ona je zaštitnica ljubavi).

 

Zbog toga neki drvo lipe nazivaju i drvo ljubavi. Sloveni su verovali da nakon smrti ljudi nastavljaju da žive u korenu, deblima i krošnjama. Verovalo se i da lipa čuva od zla i uroka pa su zato ljudi gradili kuće kraj njih.

 

Sastav: Sadrži gvožđe, kalcijum, tanin, soli mangana, eterično ulje, sluz, glikozide, šećer, gumu, vosak, smolu, žutu boju, manitol, kartart, farnezol, terpentinski alkohol (daje miris cvetu), u cvetu i listićima izrazito puno vitamina, a u semenu masnog ulja.

 

Koje namirnice sadrže najviše vode: Toliko su zdrave da ih treba jesti i na silu!

 

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Za čaj od lipe koriste se njeni cvetovi. Lekovitost čaja od lipe je izrazito velika, a o tome govori i istorija Slovena koji su lipu izrazito poštovali. Dokazana lekovita svojstva lipe su: snižava krvni pritisak, izuzetno dobar za ublažavanje bolova pri mokrenju, pospešuje izbacivanje znoj i mokraću, pomaže kod malokrvnosti, vodene bolesti, čisti krv i bubrege.

 

Čaj je izuzetno dobar za prehlade, kod gripe i kod bolesti disajnih organa, leči od hroničnog i grčevitog kašlja, protiv grčeva, za umirenje (opušta napete živce i daje dobar san), leči od padavice, sprečava upalu pluća, leči od peska u bubregu, odstranjuje bore i pege s kože lica, sprečava ispadanje kose, opekotine i rane dobro je ispirati i oblagati čajem, pospešuje stolicu.

 

Čaj od lipe ima jako puno lekovitih svojstva, ali najvažnije je znati kako se priprema.

 

1. Klasičan način pripreme čaja od lipe - Ukoliko na uputstvu na pakovanja nije drugačije naznačeno, kaščicu biljke ili filter kesicu prelijte s 0,2 l vrele vode. Poklopite i pustite da odstoji 5 do 10 minuta. Procedite i pijte sveže pripremljeni čaj.

 

U sok od jabuke dodavala ovaj začin: Za mesec dana, sva odeća joj je bila velika! (RECEPT)

 

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

 

2. Za lipin čaj koji opušta živce, daje dobar san, leči od malokrvnosti, vodene bolesti, padavice, prehlade disajnih organa, hroničnog i grčevitog kašlja, ublažuje bolove pri mokrenju, čisti krv i bubrege, pospešuje stolicu, podstiče izlučivanje znoja i mokraće pravi se čaj na sledeći način: kuvajte 1 litru vode dok ne počne da kipi, stavite 10 – 20 g cveta lipe, prelijte cvet s kipućom vodom, ostavite 5 – 10 minuta, procedite čaj, nakon toga možete početi sa ispijanjem čaja s tim da se ovaj čaj pije triput dnevno po 1 šoljicu, a ostatak tokom dana umesto vode.

 

3. Čaj od lipe protiv proliva: Kuvajte 1/2 litre vode dok ne počne da kipi. Napravite mešavinu od: 30 g cveta lipe i kamilice, po 10 g petrovca, ružinog cveta, šipka i dupčaca. Prelijte 3 kašike mešavine vrelom vodom. Ostavite poklopljeno 1 sat. Procedite čaj. Ovaj čaj pije se što topliji u toku dana.

 

Napomena: Nemojte uzimati previše čaja od lipe jer može da izazove srčane tegobe.

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs