Važno je da znate

Prvi znakovi ozbiljne demencije: Mora da zna svako ko je napunio 40 godina!

Ključno je da se dijagnoza postavi u ranoj fazi, jer demencija napreduje veoma brzo i agresivno
Medicina
18:46h Autor:
Foto: Thinkstock

Termin demencija odnosi se na slabljenje funkcije mozga koja se obično manifestuje gubitkom pamćenja i teškoćama u procesu mišljenja.

 

Ovo stanje zaista je ozbiljno i za obolele užasno, a utiče kako na pacijenta, tako i na njegovu porodicu.

 

Ipak, treba znati da demencija nije bolest, već skup mentalnih poremećaja, poput sledećih:

 

- Vaskularna demecija

 

- Starački hidrocefalus

 

Krojcfeld-Jakobova bolest

 

- Parkinsonova bolest

 

- Hantingtonova bolest

 

- Demenicja sa Levijevim telima

 

- Alchajmerova bolest

 

- Frontotemporalna demencija

 

Umesto lekova za Alchajmera, mužu davala kokosovo ulje: Rezultat raspametio lekare!

 

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Postoji više od 100 različitih tipova demencije, a svaka progresivno oštećuje mozak, piše Healthy Definition. Najčešći tip je Alchajmerova bolest, budući da više od 50 odsto slučajeva demencije uključuje ovaj poremećaj. Prema podacima, više od 200 hiljada ljudi u Srbiji pati od Alchajmerove bolesti.

 

Demencija pogađa na različite načine

 

Kako će se demecija manifestovati zavisi od osobe, odnosno njene fizičke i psihičke stabilnosti, kao i od podrške porodice. Iako je neizlečiva, kada se rano otkrije, tretmani su prilično uspešni i mogu na duge staze da odlože simptome koji će svakako doći.

 

Ovo je 12 upozoravajućih ranih znakova demencije:

 

1. Problemi sa kratkoročnom memorijom

 

Ovo je jedan od najranijih znakova demencije, a postepeni gubitak kratkoročne memorije je veoma suptilna promena. Prvo osoba ne može da se seti događaja koji su se odigrali pre mnogo godina, ali imaju poteškoća da se sete i skorašnjih dešavanja. Više ne mogu da zapamte ni zašto su krenuli negde ili gde su ostavili svoje stvari.

 

Alchajmer, visok pritisak, šizofrenija: Rukopis otkriva koje se bolesti kriju u vama!

 

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

2. Teškoće u pronalaženju pravih reči

 

Ako osoba teško bira određenu reč, može biti da je demencija već počela. Vođenje sadržajnog razgovora za ove osobe može biti jako teško, jer im treba više vremena da shvate šta im se govori. Takođe, javlja se teškoća sa pamćenjem specifičnih reči.

 

3. Promene raspoloženja

 

Još jedan rani znak demencije. Osoba pogođena ovim stanjem češće se oseća depresivno, a kod nekih pacijenata dolazi čak i do kompletne promene ličnosti. Na primer, ako su ranije bili stidljivi, postaju potpuno otvoreni i hrabri.

 

4. Letargija

 

Pacijenti oboleli od demencije lako gube interesovanje za nešto. Više ne uživaju u stvarima koje su ranije voleli da rade, a dolazi čak i do gubitka volje za izlaženjem iz kuće i provođenjem vremena sa najmilijima.

 

5. Teškoće sa rešavanjem problema i pravljenjem planova

 

Pravljenje planova ili praćenje već isplaniranih procesa veoma je teško za ljude u ranoj fazi demencije. Suočavaju se i sa teškoćama sa brojevima, gube sposobnost da se fokusiraju.

 

Ovako izgleda život sa Parkinsonovom bolešću: Žena obolela u 32. godini!

 

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

6. Otežano obavljanje svakodnevnih aktivnosti

 

Uobičajen simptom demecije jeste i gubljenje sposobnosti za obavljanje svakodnevnih aktivnosti, koje su ranije obavljali automatski. U dosta slučajeva, pacijenti više ne znaju da se odvezu na poznato mesto ili da se sete pravila neke igre.

 

7. Vreme više nije isto

 

Razlikovanje prošlosti, sadašnjosti i budućnosti veliki je izazov za ljude koji pate od demencije. Čak može da im bude teško da razumeju zbog čega nešto treba da se dogodi sutra, a ne odmah.

 

8. Teško prepoznaju mesta

 

Iako su im nekada bila veoma poznata, pacijenti oboleli od demencije više ih ne prepoznaju. I sopstvena kuća može da im izgleda nepoznato i ne sećaju se puta kojim se ide na neko odredište.

 

Jedini lek za zdravo srce i mozak koji stvarno radi: Besplatan, dostupan svima, a još i podmlađuje!

 

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

9. Probelmi sa pisanjem

 

Zadatak da nešto napišu veoma je frustrirajući i težak, jer ne mogu da pronađu odgovarajuće reči.

 

10. Počinju da ponavljaju stvari i reči

 

Oboleli od demencije počinju da ponavljaju postupke i rečenice koje su već izgovorili u istom razgovoru. Osećaju nagon da postave pitanje koje su već postavili ili im je bilo postavljeno. Ponavljaju postupke poput pranja zuba, češljanja kose i brijanja.

 

11. Izbegavaju promene

 

Ovo se odnosi na neke aspekte ranijih iskustava, poput sećanja da su se negde izgubili. Kako bi izbegli da se takva iskustva ponove, izbegavaju svaku promenu.

 

12. Ne mogu da prate priču

 

Kao što je već rečeno, oboleli od demecije imaju teškoće sa koncentracijom i fokusom. To se najviše odražava na njihovoj nesposobnosti da prate tok priče, bilo da sa nekim razgovaraju ili gledaju film.

 

Koliko vam je mozak opterećen: Brzi test otkriva da li je kod vas već počela demencija!

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs