Korisno znati

Kad probava zakaže, telo trpi posledice: Ovako funkcioniše organizam!

Dužina vremena potrebnog za potpuno varenje hrane, od jedenja do izbacivanja, u velikoj meri zavisi od pojedinca, ali neki normalan opseg varira od osam sati do tri dana
Medicina
14:46h Autor:
Kad probava zakaže, telo trpi posledice: Ovako funkcioniše organizam!
Foto: Thinkstock

Varenje je složen proces koji telo opskrbljuje vodom, mineralima, vitaminima i neophodnim hranljivim materijama poput belančevina, masti i ugljovodonika, stoga je izuzetno važno da probavni sistem dobro funkcioniše.

Po školskoj definiciji, varenje, probava ili digestija predstavlja mehaničko i hemijsko razlaganje hrane na manje komonente koje se tada mogu resorbovati u krv. Jednostavnije rečeno, varenje je obrada unete hrane u probavnom traktu i izbacivanje neiskorišćenog materijala.

Dakle, iz samih definicija možemo da zaključimo koliko je bitno da probava radi kao sat.

Kako probava funkcioniše?

Kod ljudi, probava se odvija u ustima, želucu, dvanaestopalačnom crevu i tankom crevu. Hrana se najpre sažvaće u ustima, i taj proces se naziva mehanička razgradnja hrane. Potom se hrana gutanjem prenosi u ždrelo, iz ždrela u jednjak i iz jednjaka u želudac. U želucu se vrši hemijsko varenje - hrana se vari uz pomoć hlorovodonične kiseline i digestivnog enzima, pepsina. Na taj način se ugljeni hidrati, masti i belančevine razlažu. Hrana odlazi u tanko crevo gde se nastavlja varenje pomoću enzima gušterače i dvanaestopalačnog creva. Nakon digestije, neiskorišćena hrana, odnosno ostaci, izbacuju se van kao feces.

Dužina vremena potrebnog za potpuno varenje hrane, od jedenja do izbacivanja, u velikoj meri zavisi od pojedinca, ali neki normalan opseg varira od osam sati do tri dana.

Problem broj 1 kod nepravilnog varenja

Zatvor ili opstipacija definitivno je jedan od najrasprostranjenijih problema digestivnog trakta. Zvanični podaci pokazuju da 20 odsto ljudi na svetu pati ili barem jedanput patili od zatvora. Međutim, pošto je mnogima neprijatno i ne žele da pričaju o tome, naučnici smatraju da je stvarni broj znatno veći.

Koji su glavni uzroci zatvora?

Poteškoće kod pražnjenja creva ili retko pražnjenje (manje od tri puta nedeljno) nazivaju se opstipacija. Postoji nekoliko glavnih uzroka opstipacije: pored patoloških promena u crevima, glavni katalizatori su visok nivo masti ili šećera, nedostatak vlakana u ishrani, kao i nedovoljan unos tečnosti. Dakle, zdrava ishrana je važna karika u varenju. Ako retko jedete kuvanu hranu i sveže voće i povrće, veće su šanse da imate poteškoća sa crevima. Osim toga fizička aktivnost, takođe, igra veliku ulogu u dobrom funkcionisanju probavnog trakta. Koji su simptomi zatvora, odnosno pokazatelji da su vam creva puna otpada, saznajte OVDE.

Kako da pomognete sebi

Najpre je bitno da problem prepoznate, da o njemu slobodno pričate sa svojim najbližima, a potom i da ga adekvatno tretirate. Mediatcija, svaki vid opuštanja i fizičke aktivnosti mogu biti od velike pomoći. Osim toga, konsultujte se sa lekarom ili farmaceutom koji preparat bi mogao da vam pomogne i olakša simptome zatvora. U apoteci se mogu naći proizvodi koji imaju laksativno dejstvo, a tegobe postaju manje intenzivne već nakon 30 minuta.

Napomena: Redovno pražnjenje creva je jako bitno, stoga je neophodno da posledice sprečite na vreme.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs