Obratite pažnju

Niste u menopauzi, već morate hitno kod lekara: 3 opasna simptoma!

Jedno je kad vas muči nervoza, tuga i napetost, a drugo kad doživite kliničke simptome depresije
Medicina 23.02.2017. - 10:03h Autor: Lepa&Srećna
Foto: Thinkstock

Hormonske promene uobičajen su izraz za niz simptoma koje muče žene, najčešće posle 50. godine, piše Lepa & Srećna.

 

Među njima su i napadi znojenja, opadanje kose i isušivanje kože, i već svima poznato izostajanje menstruacije. Uz sve životne probleme, žene često objasne same sebi da prolazi njihovo doba plodnosti, ali neki znaci ukazuju da treba hitno da odu kod lekara!

 

Pojačana menstruacija - crveni alarm
Menstrualni ciklus se već u perimenopauzi menja - menstraucija može biti čas češća, čas ređa, neka obilnija, a nekad vrlo oskudna. A to se može događati i čitavih deset godina do pune menopauze. Međutim, ako primetite teško krvarenje, ako dobijate menstruaciju u razmaku kraćem od 3 nedelje, ako krvarite nakon seksualnog odnosa, obavezno se javite lekaru. Neki od ovih simptoma ukazuju na rizik od polipa, mioma pa i karcinoma grlića ili materice.

 

Ova podmukla bolest je kobna za žene: Prvi simptomi podsećaju na menopauzu!

 

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

 

Opadanje kose - kada je vreme za uzbunu?

 

Kako nivo estrogena opada, mnoge žene će primetiti da im se kosa proređuje. To je naročito slučaj kod onih koje već u porodici primećuju genetsku predispoziciju za gubitak kose u poznijim godinama.

 

Međutim, ako primetite ubrzano opadanje, stotine vlasi u kadi kad perete kosu, svakako posetite doktora. Moguće je da je problematičan rad tiroidne žlezde, bilo da je u pitanju hiperaktivna ili hipoaktivna štitna žlezda. Indikatori će biti i nagla promena težine, bolovi u telu, umor i problemi sa pamćenjem.

 

Pravila jutarnju kafu na ovaj način: Izlečila štitnu žlezdu, anemiju i bolove u kostima! (RECEPT)

 

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

 

Da li ste samo neraspoloženi ili zaista depresivni?

 

U menopauzi žena prolazi kroz krupne promene raspoloženja - od suza do smeha i nazad u kratkom roku. Ne zaboravite da nas svi simptomi podsećaju da nam telo stari, pa nas čak i sama ta činjenica brine. Otuda i povremena nesanica, kao i noćno znojenje, koji uzrokuju umor a on dovodi do novog neraspoloženja.

 

Ipak, jedno je kad vas muči nervoza, tuga i napetost, a drugo kad doživite kliničke simptome depresije. To su: osećanje duboke bespomoćnosti, značajno odsustvo bilo kakve želje za nekom aktivnošću, poremećen san - od uporne nesanice do beskrajnih seansi spavanja, osećaj bezvrednosti i misli o smrti i samoubistvu. Ako osećate da ste blizu neke od ovih linija ili da ste je možda i prešli, obratite se stručnjaku za psihološku pomoć.

 

Hitno vam je potreban psihijatar: 8 alarmantnih znakova!

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs