Morate da znate

Nivo magnezijuma u vašem telu je opasno nizak: Prvi simptomi!

Ovaj neverovatno zdrav mineral je odgovoran za preko 300 metaboličkih funkcija u ljudskom telu, pa ga morate unositi u dovoljnim količinama
Medicina
18:52h Autor:
Foto: Thinkstock

Svi mi znamo da su minerali izuzetno važni za naše celokupno zdravlje, a i medicinski stručnjaci tvrde da nedostatak vitamina i minerala može prouzrokovati ozbiljne zdravstvene probleme.

 

Da li ste znali da ljudsko telo sadrži oko 57 grama magnezijuma od kojih se najveći deo nalazi u zubima i kostima, ali se određena količina nalazi i u srcu i mozgu, pa čak i u krvi? Takođe bi trebalo da znate da je svakoj ćeliji u organizmu neophodan magnezijum da bi pravilno funkcionisala.

 

Ovaj neverovatan i zdrav mineral je odgovoran za preko 300 metaboličkih funkcija u ljudskom telu. Medicinski stručnjaci tvrde da je uzrok nedostatka magnezijuma u telu velikog broja ljudi moderan i nezdrav način života, koji vrši fizički i mentalni pritisak na organizam, koji u stresnim situacijama brže troši magnezijum koji se unosi u telo.

 

Dnevni unos magnezijuma bi trebalo bi da bude od 500 do 1.100 miligrama. Lekari upozoravaju da deficit magnezijuma može da prouzrokuje osteoporozu, hroničnu iscrpljenost, nesanicu, tikove na licu, grčeve u  nogama, anksioznost, iritabilnost, migrene, depresiju i srčane bolesti.

 

Takođe bi trebalo da znate da adekvatan unos magnezijuma poboljšava snabdevanje mozga kiseonikom i na taj način pomaže obolelima od Alchajmerove bolesti, dok je takođe dokazano u nekim studijama da osobe koje pate od Parkinsonove bolesti imaju nizak nivo magnezijuma u mozgu.

 

Umesto lekova za Alchajmera, mužu davala kokosovo ulje: Rezultat raspametio lekare!

 

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

 

Deficit magnezijuma se takođe povezuje sa pojedinim hroničnim bolestima poput metaboličnog sindroma ili dijabetesa tipa 2.

 

Magnezijum za vaše telo i um

 

Ukoliko želite da povećate unos magnezijuma, konzumirajte hranu koja sadrži dosta ovog minerala poput celovitih zrna žitarica, ribe, spanaća, kelja, mahunarki, crne čokolade, orašastih plodova, avokada i raznih vrsta semenki poput lanenih, prosenih, suncokretovih, čia i bundevinih semenki.

 

Potrebne količine magnezijuma možete da unesete i kroz suplemente, koji sadrže kofaktore magnezijuma: glicinat, taurin, orotat i malat jer se oni lakše apsorbuju od ostalih oblika. Šta oni mogu da učine za vas?

 

Magnezijum glicinat za vaš um

 

- Kontroliše iritabilnost, anksioznost, nesanicu i histeriju
- Smanjuje psihičku utrnulost i depresijuIma efekat laksativa
- Može pomoći sa dugotrajnim deficitima
- Smiruje i opušta telo

 

Sve posledice manjka vitamina B12: Vrtoglavice, zaboravljanje, Alchajmerova bolest!

 

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

 

Magnezijum orotat za telo

 

- Poboljšava atletske sposobnosti
- Poboljšava funkciju srca

 

Magnezijum malat za mišiće

 

- Pomaže prilikom lečenja fibromijalgije
- Smiruje iscrpljenost mišića
- Olakšava predmenstrualne simptome i glavobolje
- Poboljšava varenje (neophodno ga je konzumirati uz obroke)
- Obnavlja energiju

 

Magnezijum taurin za srce

 

- Poboljšava funkciju srca
- Sprečava migrene
- Smanjuje palpitacije srca i aritmiju

 

U švajcarskim bolnicama koriste je kao lek: Šta sve može obloga od jednog lista kupusa!

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs