Signali da vas stižu godine

10 neverovatnih znakova na telu koji pokazuju da starite

Češće kijate, povećavaju vam se uši, nos i stopala ili vam je puls jasno vidljiv na vratu - poželite dobrodošlicu starosti
Medicina
05:04h
10 neverovatnih znakova na telu koji pokazuju da starite
Foto: Shutterstock

Seda dlaka u glavi može vam možda doneti sreću, ali ove stvari su sigurni pokazatelji da ne možete da pobegnete od svojih godina, koje pokazuju da kod procesa starenja nema privilegovanih, koji ga mogu izbeći.

Zubi izgledaju duži

Kao što i koža gubi na svojoj elastičnosti tokom godina, tako i desni vremenom počinju da se povlače. Kako se desni povlače, tako zubi izgledaju izduženiji. Desni počinju da se skupljaju nakon navršene 40. godine.

Glas muškaraca postaje viši, a glas žena opada

Glas starijih je uglavnom slabijeg inteziteta. Razlog tome je što starenje pogađa i glasne žice. Tako glas muškaraca postaje viši, naročito kad napune 70. godinu, a glas žena postaje tiši.

Gojaznost

Nakon 50. godine i muškarci i žene počinju da se goje. To se događa ne samo zbog toga što ste fizički manje aktivni, već i zbog toga što gubite mišiće, što usporava metebolizam.

Češće kijate

Ljudi srednjih godina sve češće dobijaju alergije. One su uglavnom na polen i slične supstance i izazivaju iritaciju nosa, svrab i kijanje. Postoji nekoliko teorija zbog čega se to događa, a jedna od njih je da je razlog to što vam sa godinama slabi imuni sistem. Druga stvar koja bi ovo mogla da izazove je zagađenje vazduha zbog čega ima više alergena na koje niste otporni.

“Mladeži”

Ukoliko primetite braon i tamne fleke i ispupčenja po telu, to nisu mladeži, iako većina tako misli. To su zapravo staračke bradavice. Neretko mogu da počnu da svrbe i da se upale. U svakom slučaju čim ih primetite javite se lekaru.

Uši, nos i stopala postaju veći

Za razliku od kostiju i mišića, vaše uši, nos i stopala rastu čak i kada starite. Uši su napravljene od fleksibilnog vezivnog tkiva zahvaljujući kom rastu sve dok ne umrete. Stopala se povećavaju i šire sa godinama zbog toga što ligamenti koji ih povezuju sa sitnim kostima gube na elastičnosti.

Buđenje sa glavoboljom

Ako se posle nekoliko sati sna probudite sa glavoboljom ili imate glavobolju nakon dremke, to znači da starite. Ova vrsta glavobolje je zapravo tup bol na potiljku i uglavnom pogađa one koji imaju preko 60. godina.

Jasno vidljiv puls

Kod starijih žena puls je jasno vidljiv na vratu. Žene zbog osteoporoze u starosti gube na visini, samim tim se smanjuje vrat, zbog čega su arterije vidljivije i istaknutije.

Vodnjikave oči

Starije osobe imaju vodnjikave oči, a neretko im se suze slivaju niz lice bez ikakvog razloga. Međutim, sa godinama suzni kanali prestaju da funkcionišu kako treba, pa ne isušuju suze. Zbog toga se suze sakupljaju u očima, odnosno oči postaju vodnjikave.

Alergija od sapuna, grebanje u grlu i ustajanje noću

Ako dobijate osipe po telu od sapuna, često osećate grebanje u grlu čak i kada niste prehlađeni ili ustajanje noću zbog mokrenja - takođe su jasni znaci da vas je stigla starost.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs