Morate da znate

Bolesti daju simptome 10 godina ranije: Obratite pažnju na ove znakove!

Zvuči neverovatno, ali simboli iz snova mogu da budu najava tuberkuloze, depresije i srčanog udara
Medicina
19:22h Autor:
Bolesti daju simptome 10 godina ranije: Obratite pažnju na ove znakove!
Foto: Profimedia

Psiholozi se slažu da poruke snova nikako ne treba zanemariti, jer upravo iz njih možemo da pročitamo važne podatke o bolestima od kojih bismo kasnije mogli da se razbolimo!

Vekovima ovo isto tvrdi i narodna tradicija. 
Naime, simboli iz snova mogu da budu najava tuberkuloze, depresije i srčanog udara, a mogu da upozore na rizik od Alchajmerove ili Parkinsonove bolesti.

Prve ste možda već osetili: 10 ranih znakova Alchajmerove bolesti!

Postoje konkretni dokazi kako vrste snova, počevši od onih koji se iz noći u noć ponavljaju preko živopisnih snova i noćnih mora pa do bizarnih noćnih vizija, mogu da upozore na bolesti i godinama pre nego što se pojave prvi simptomi.

Slabo srce i noćne more

"Ako vas često muče noćne more, to može da upozorava na probleme sa srcem, migrenu ili premalo sna. Neprijatne noćne more mogu da prouzrokuju i lekovi za krvni pritisak iz reda beta-blokatora", kaže profesor Džim Horn, stručnjak za snove sa britanskog Univerziteta Lafboro.

50 godina trpeo strašne migrene: Deka (79) pronašao neverovatan lek za glavobolju!

Ti lekovi šire krvne sudove, ali stručnjaci veruju kako mogu i indirektno da menjaju ravnotežu određenih hemikalija u mozgu, što je okidač za noćne more. Ružni snovi mogu da budu povezani i sa slabim srcem, pokazalo je istraživanje sprovedeno na više od 6.000 ispitanika.

Naučnici su ustanovili da oni koji pate od nepravilnog rada srca imaju tri puta veći rizik od noćnih mora, a onima koji osećaju bolove u prsima taj rizik je povećan čak sedam puta. Pretpostavlja se da je to zato što su oni koji imaju probleme sa srcem skloniji i problemima sa disanjem, zbog čega se snižava nivo kiseonika u mozgu.

Noćne more i ružni snovi prepuni besa i agresije mogu da budu i upozorenje da vam dolazi migrena. Ako svake noći sanjate da vas proganjaju ili da ste napadnuti, takvi stresni snovi mogu da budu rani predznak bolesti mozga ili neurodegenerativnih bolesti poput Alchajmerove ili Parkinsonove bolesti.

Proganjanje zbog alkohola

"Upozoravajući snovi se javljaju i deset godina pre prvih simptoma bolesti kao što je gubitak pamćenja", ističe dr Oskroft sa Univerziteta Kembridž. 
Smatra se da ljudi koji redovno proživljavaju snove u kojima ih proganjaju ili napadaju, pate od poremećaja ponašanja u REM fazi sna. Akutni oblik tog poremećaja može da se pojavi i tokom odvikavanja od alkohola i sedativno-hipnotičkih lekova.

Kako telo trpi nedostatak joda: Štitna žlezda pati, ostajete bez snage i volje!

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

"Bizarni, nezaboravni snovi mogu da upozoravaju na infekciju ili početak menopauze. Infekcije mogu da prouzrokuju polubudno stanje, koje je okidač za bizarne snove", kaže neurolog dr Patrik Mek Namara sa Medicinskog fakulteta u Bostonu.

"I kasnonoćno opijanje može biti okidač za takve živopisne snove koji se najčešće javljaju u zoru, jer tada delovanje alkohola slabi, a to utiče na hemikalije u mozgu i stvara čudne snove", otkriva profesor Džim Horn.

Posebni snovi u menopauzi

Prema tvrdnjama mnogih žena, posebno živopisni snovi karakteristični su i za menopauzu, a pretpostavlja se da su uzrok hormonske fluktuacije.

"Ako vam se čini da sanjate više nego obično, iza kulisa te plime snova može takođe da bude fluktuacija hormona, zbog čega žene često mnogo više sanjaju tokom menstruacije", napominje Horn.

Iako noću tokom REM faze "prođemo" od četiri do šest epizoda snova, većine se ne sećamo. Od 28 do 42 sna, koliko ih odsanjamo u nedelji, sećamo se samo dva, tri sna, a ostatak je izbrisan. To nije zato što smo hronično zaboravni kad je reč o o snovima, nego zato što sna možemo da se setimo samo ako se probudimo dok sanjamo, dakle usred "priče", tvrde naučnici.

Ako se "film završi" i vi nastavite da spavate, taj san ćete zaboraviti. Pretpostavlja se da se žene mnogo više sećaju snova nego muškarci, upravo stoga što imaju lakši san i češće se bude.

Rešite sve menstrualne probleme: Narodni lek eliminiše bol i povećava plodnost! (RECEPT)

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Vreme je da usporite

Ukoliko sanjate više nego obično, to može da bude i posledica hroničnih bolova, skidanja sa antidepresiva ili toga što vam je u sobi previše vruće ili previše hladno. Sve to ometa san i uzrokuje češće buđenje tokom REM faze, zbog čega se sećate više snova i verujete da sanjate više nego inače.

"Ako vas noću i rano ujutro snovi bude, to može da upozorava na depresiju i bude znak da ste pod povećanim stresom ili da imate višak kilograma. Okidač za takve snove mogu da budu i masna jela. 
Oni koji su pod teškim stresom ili pate od depresije, ranije ulaze u REM fazu, ranije i "prošetaju" snovima, pa se ranije i bude", ističe dr Horn. Svi takvi snovi su poruka da je vreme da usporite.

Snovi u trudnoći

Mnoge majke svedoče da su u trudnoći imale živopisne i uznemirujuće snove, ali kod njih je smanjen rizik od postporođajne depresije.

Znaci stresa

Stres se često manifestuje katastrofičnim i paničnim snovima, pa mnogi sanjaju da dolazi veliki talas ili da kasne na avion.

Doktor sproveo studiju i zaključio: Voda sa česme uzrokuje dijabetes!

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock
Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs