Iako ne treba preterivati s unosom hleba, naročito belog, ljudski organizam ipak ne može da funkcioniše dobro bez ugljenih hidrata.
Evo šta će se desiti ako odlučite da izbacite ugljene hidrate iz ishrane.
Izbacićete vodu
Čim iz ishrane izbacite ugljene hidrate, počećete da se topite. Ali, ne gubite masnoću, već vodu.
"Kada telo čuva ugljene hidrate u formi glikogena, svaki gram hidrata u sebi ima vodu, i to u količini tri do četiri puta većoj od težine samog glikogena", kaže nutricionistkinja Mari Spano.
Manastirska pogača donosi nezaboravne mirise u vaš dom za 15 minuta
Osećaćete se loše
Ugljeni hidrati su glavni izvor energije za mozak, objašnjava Spano. Kada ih izbacite iz ishrane i kada potrošite sav glikogen iz rezervi, telo razlaže masti i pokreće se uz pomoć ketona, a rezultat toga je zadah, suva usta, umor, vrtoglavica, nesanica i mučnina. Osećate se kao da imate grip. Na kraju se telo navikne da se pokreće uz pomoć ketona, ali to ne znači da je to dobra stvar. Ugljeni hidrati su uvek bolji, kaže ova nutricionistkinja.
Imate probavne probleme
Žarice sa celim zrnom su kod većine ljudi najveći izvor vlakana koji ne samo da stabilizuju šećer u krvi, već i smanjuju rizik od gojaznosti i hroničnih bolesti. Uz to, zbog vlakana redovno idete u toalet. Ako ih izbacite, borićete se sa zatvorom.
Postaćete nervozni
Ugljeni hidrati povećavaju nivo seratonina u mozgu. Kada odstranite sve zdrave ugljene hidrate iz ishrane, odstranićete i svoje dobro raspoloženje.