Obratite pažnju

Otkrijte ozbiljne bolesti: Evo šta znače otisci zuba na jeziku!

Možda imate apneju ili problem sa probavom, u suštini jezik odaje u kakvom stanju vam je organizam
Medicina
18:28h Autor:
Otkrijte ozbiljne bolesti: Evo šta znače otisci zuba na jeziku!
Foto: Profimedia

Otisci zuba na uglovima jezika mogu biti različite dubine i sami po sebi nisu problem. Ali, ta pojava može da otkrije ozbiljne zdravstvene probleme u telu. Prema anonimnoj anketi na portalu Little Things čak 68 posto učesnika imalo je godinama takve otiske na jeziku, 15 posto samo kratko vreme nakon čega su nestali, a 17 posto njih nikad nisu videli tako nešto.

Ovo je osam mogućih uzroka nastanka udubljenja od zuba na jeziku:

Apneja

To je ozbiljno zdravstveno stanje u kojem pacijen tokom spavanja prestaje da diše i zbog toga se budi vrlo umoran i iscrpljen. Sve to povećava rizik od infarkta, moždanog udara pa čak i pojave depresije. Upravo su udubljena zuba na jeziku jedan od znakova apneje.

Problemi s probavom

Ako imate otiske zuba na jeziku to može značiti i kako vam probava ne radi kako treba pa bi bilo dobro da promenite način ishrane.

Zašto je bitno da svakog dana očistite jezik: Sve dobrobiti drevne metode!

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Loša proteza

Ako ne leži u ustima kako treba jer nije dobro napravljena, zubna proteza može ostaviti otiske na jeziku. To srećom nije ozbiljan zdravstveni problem, ali zasigurno stvara bol i neprijatnost.

Hipotireoza

Usporen rad štitne žlezde rezultira oticanjem jezika na kojem se onda vrlo lako mogu pojaviti otisci zuba. Simptomi ovog poremećaja u radu štitne žlezde su i usporen rad metabolizma, jaka pospanost, tromost...Manjak vitamina u telu.

Sindrom viličnog zgloba

Radi se o neispravnom radu vilice što je ponekad vrlo bolno, a događa se i da se vilica zaglavi, ali ne mora uvek biti tako očigledno. Jedan od simptoma može biti i otečen jezik.

Dehidracija

Ona može postati ozbiljan zdravstveni problem ako se zanemari i u telo se ne unese dovoljno tečnosti. Kod dehidriranosti organizma jezik nabubri i na njemu se vide obrisi zuba.

Teskoba

Ljudi koji su teskobni kod osećaja straha nesvesno pritiskaju jezik na zube jer su im mišići napeti.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs