Obratite pažnju

Otkrijte ozbiljne bolesti: Evo šta znače otisci zuba na jeziku!

Možda imate apneju ili problem sa probavom, u suštini jezik odaje u kakvom stanju vam je organizam
Medicina
18:28h Autor:
Foto: Profimedia

Otisci zuba na uglovima jezika mogu biti različite dubine i sami po sebi nisu problem. Ali, ta pojava može da otkrije ozbiljne zdravstvene probleme u telu. Prema anonimnoj anketi na portalu Little Things čak 68 posto učesnika imalo je godinama takve otiske na jeziku, 15 posto samo kratko vreme nakon čega su nestali, a 17 posto njih nikad nisu videli tako nešto.

 

Ovo je osam mogućih uzroka nastanka udubljenja od zuba na jeziku:

 

Apneja

 

To je ozbiljno zdravstveno stanje u kojem pacijen tokom spavanja prestaje da diše i zbog toga se budi vrlo umoran i iscrpljen. Sve to povećava rizik od infarkta, moždanog udara pa čak i pojave depresije. Upravo su udubljena zuba na jeziku jedan od znakova apneje.

 

Problemi s probavom

 

Ako imate otiske zuba na jeziku to može značiti i kako vam probava ne radi kako treba pa bi bilo dobro da promenite način ishrane.

 

Zašto je bitno da svakog dana očistite jezik: Sve dobrobiti drevne metode!

 

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Loša proteza

 

Ako ne leži u ustima kako treba jer nije dobro napravljena, zubna proteza može ostaviti otiske na jeziku. To srećom nije ozbiljan zdravstveni problem, ali zasigurno stvara bol i neprijatnost.

 

Hipotireoza

 

Usporen rad štitne žlezde rezultira oticanjem jezika na kojem se onda vrlo lako mogu pojaviti otisci zuba. Simptomi ovog poremećaja u radu štitne žlezde su i usporen rad metabolizma, jaka pospanost, tromost...Manjak vitamina u telu.

 

Sindrom viličnog zgloba

 

Radi se o neispravnom radu vilice što je ponekad vrlo bolno, a događa se i da se vilica zaglavi, ali ne mora uvek biti tako očigledno. Jedan od simptoma može biti i otečen jezik.

 

Dehidracija

 

Ona može postati ozbiljan zdravstveni problem ako se zanemari i u telo se ne unese dovoljno tečnosti. Kod dehidriranosti organizma jezik nabubri i na njemu se vide obrisi zuba.

 

Teskoba

 

Ljudi koji su teskobni kod osećaja straha nesvesno pritiskaju jezik na zube jer su im mišići napeti.

 

Prvi znakovi svih bolesti vide se na jeziku: Pregledajte se dok ne bude kasno!

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock


 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...