Zdravlje

Kad telo odbaci gluten: Ne ignorišite ove znakove, zdravlje vam je opasno ugroženo!

Postoji velika razlika između celijakije, intoleranicije na gluten i alergije na pšenično brašno i to su tri različita poremećaja. Na dijetu se ide tek kada vam lekar kaže o kojem poremećaju je reč
Medicina
22:10h Autor:
Kad telo odbaci gluten: Ne ignorišite ove znakove, zdravlje vam je opasno ugroženo!
Foto: Thinkstock

Gluten je u poslednje vreme mnogima postao krivac broj jedan za sve tegobe, za gojaznost, a najnoviji hit su dijete - bez glutena.

Doktori upozoravaju da nikako ne bi trebalo samoinicijativno menjati svoj uobičajeni režim ishrane, pogotovo ne tako drastično, ako nema ozbiljnih zdravstvenih problema kao što su alergije na gluten.

Uz voće i povrće, žitarice i mleko predstavljaju jedan od ključeva zdravih i kvalitetnih obroka, ali kada su u pitanju oboleli od celijakije, onda ih pšenica i neke druge žitarice zabole.

Specijalisti kažu da treba razlikovati celijakiju, intoleranciju na gluten i alergiju na pšenično brašno jer su to tri različita poremećaja, te da je greška uvoditi bezglutensku dijetu čak i ako vam je npr. dokazana alergija na pšenično brašno pre nego što se prvo isključi celijakija.

Simptomi celijakije

Prema rečima doktora, celijakija, ili gluten senzitivna enteropatija, je trajna nepodnošljivost glutena, belančevine pšenice, ječma i raži, a osobe kod kojih se dijagnostikuje leče se bezglutenskom ishranom.

Celijakija se može ispoljiti širokim spektrom simptoma ili znakova ili biti asimptomatska, pojašnjava Biljana Suzić, lekar specijalista pedijatar i supspecijalista ishrane u Univerzitetskom kliničkom centru RS.

Alergični ste na gluten ako imate jedan od ovih 10 simptoma!

''Može se ispoljiti gastrointestinalnim (probavnim): hronični proliv, mučnina, povraćanje, bolovi ili nadimanja stomaka, anoreksija, gubitak telesne mase, hronična opstipacija ili ekstraintestinalnim simptomima (simptomima izvan probavnog trakta i bez prisutnih "probavnih" smetnji): anemijom, niskim trombocitima, poremećajima koagulacije krvi, neurološkim smetnjama, izostanakom menstruacije, problemi sa začećem, alopecija, lomljivi nokti, edemi, artritis/artralgija, kašnjenjem puberteta, iritabilnošću, niskim rastom, frakturama kostiju pri manjim traumama/osteopenijom/osteoporozom, hroničnim umorom, kardiomiopatije, rekurentnim aftoznim stomatitisima, defektima zubne gleđi, ataksijom, herpetiformnim dermatitisom, depresijom, anksioznosti'', rekla je Suzićeva.

Ona navodi da se celijakija dijagnostikuje serološkim pretragama, genskim ispitivanjem HLA DQ2/DQ8 i biopsijom sluznice tankog creva, te da je problem što je odnos dijagnostikovanih i nedijagnostikovanih pacijenata procenjen na 1:3 do 1:5, a to znači da većina pacijenata ostaje neprepoznata zbog različitih kliničkih manifestacija.

''Osobe koje imaju celijakiju ne smeju da jedu žitarice, pšenicu, ječam, raž i zob i nikakve prerađevine od njih. U nekim pekarama, iako imaju bezglutenske proizvode, zna da bude tragova glutena i dešavalo se da oboleli imaju reakcije'', rekla je Nada Stojanac.

''Celijakija mi je ustanovljena kada sam imala jednu godinu, ali dijagnoza mi je potvrđena pre osam godina. Specifičan je slučaj jer se pre smatralo da je to dečja bolest i da ju je moguće izlečiti oko sedme, osme godine i da se može nastaviti s normalnom ishranom. Tako da sam pre osam godina zbog hronične anemije ponovo radila testiranja i definitivno potvrdila dijagnozu celijakije'', priča Maja Dragušić iz Banjaluke.

Kaže da kod osoba koje konzumiraju gluten dođe do oštećenja creva, te da se oporavljaju vremenom na dijeti, a, kako kaže, upoznala je ljude koji su zbog ove bolesti bili na ivici života.

''Oni se oporave brzo, čim se krene sa dijetom. Ljudi imaju ogromne zdravstvene probleme, a dijabetes je jedna od početnih bolesti. Dolazi do raznih karcinoma, reume u mladom životnom dobu. Kod celijakije se teško dolazi do dijagnoze jer su simptomi atipični'', kaže Dragušićeva, koja je dijagnozu potvrdila testom na antitela, a zatim i biopsijom sluznice tankog creva. Ona kaže da joj je trebalo vremena da upozna ono što se jede, a kako bi bila sigurna u sastav industrijskih namirnica, obraća se i proizvođačima.

Da li imate intoleranciju na gluten: Najčešći simptomi koje ne smete zanemariti!

''Mi, u stvari, ne znamo šta jedemo i šta sadrži industrijska hrana, pa se u početku dijete prave i velike greške jedući nešto što se ne bi smelo. U početku se preporučuje da se izbaci industrijska ishrana kako bi se što pre creva oporavila, a najveća zamka u njima su skrobovi, aditivi pšeničnog porekla i nepravilno deklarisani proizvodi'', rekla je Dragušićeva.

Zbog iskustva sa specijalnim načinom ishrane, kaže da prilagođavanje traje stalno jer se proizvodi menjaju vremenom. I drugi koji vode bitku s celijakijom kažu da je danas sve više bezglutenskih recepata pa uspevaju da spreme ukusne obroke.

Gluten free Dragušićeva kaže da se može jesti mnogo toga jer je broj bezglutenskih proizvoda veliki, a problem je donekle kada je na poslu, jer mora nositi hranu, ili tokom putovanja, kada mora unapred da misli gde će jesti i ima li restorana koji prave bezglutensku hranu.

Ako bi u organizam ipak unela gluten, javili bi se simptomi mučnine, bol u stomaku, povraćanje, ubrzan rad srca, nesvestica.

Međutim, kaže da su ti simptomi individualni.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs