Obratite pažnju

Vaša vagina nije zdrava: 8 opasnih znakova upozorenja!

Ne ignorišite simptome, već što pre posetite ginekologa
Medicina 25.12.2015. - 12:39h Autor: Stil
Foto: Shutterstock

Kada je reč o vagini, svaka žena mora da zna da je u pitanju deo tela koji zaslužuje posebnu pažnju da bi bila zdrava, kao i redovnu i pravilnu higijenu.

 

"Osim zbog urina, znoja i toga što se nalazi blizu anusa, redovno pranje vagine je ključno da bi se izbeglo nakupljanje bakterija i izbegao neprijatan miris koji se razvija tokom celog dana, kao odbrambeni mehanizam. Ukoliko higijena nije redovna i pravilna, javlja se smegma - bela, sirasta tečnost neprijatnog mirisa", objašnjava ginekolog Šeril Ros.

 

Čak iako je higijena dobra, vaša vagina može da oboli. Ovih 8 znakova zahtevaju posetu lekaru, zato nikako ne smete da ih ignorišete!

 

1. Suvoća ili iritacija vagine

 

Ove pojave mogu biti znak da sa vašom vaginom nešto nije u redu, naročito ako ste u predmenopauzi, kaže ginekolog Ronald Blat. Menopauza može da stvori ove simptome, a može doći i do perutanja kože u ovom predelu, kao i bolnih seksualnih odnosa. U svakom slučaju, najbolje je potražiti savet lekara, jer menopauza može da zamaskira simptome, koji zapravo potiču od nečeg sasvim drugog.

 

Vodič kroz vaginu: Sramota je koliko žena ovo ne zna! (FOTO)

 

 

2. Neprijatan miris

 

Zdrava vagina ima specifičan miris, ali kako prepoznajete da li je zdrava ili ne, prema mirisu?

 

Miris koji podseća na ribu, naročito u kombinaciji sa prozirnim sekretom mogu biti znak bakterijske vaginoze, koja nastaje usled razmnožavanja bakterija ili disbalansa pH vrednosti vagine. Ovo je vrlo često stanje i lako se leči antibioticima, kaže Blat. Takođe, jak i neprijatan miris, naročito kada se javlja uz zeleni iscedak, može biti znak polno prenosivih bolesti, pogotovo trihomonijaze, pa bi trebalo odmah da se testirate.

 

3. Svrab i neobičan sekret

 

Ukoliko vam se pojavi žuti ili beli sirasti sekret, moguće je da imate gljivičnu infekciju.

 

"Uzrok može da bude terapija antibioticima, disbalans pH vrednosti vagine, donji veš lošeg kvaliteta, agresivna sredstva za tuširanje, kao i nezdrava ishrana, naročito ona koja je prebogata šećerom", objašnjavaju stručnjaci. Srećom, ovo stanje može da se spreči vrlo jednostavno - pijte mnogo vode i jogurta!

 

5 neprijatnih situacija u seksu koje je svaka dama prošla, a nijedna ne govori o tome!

 

 

4. Osećaj pečenja tokom mokrenja

 

Ova pojava može biti znak infekcije urinarnog trakta, ali uzročnik može da bide i seks. Obično se leči antibioticima, ali obavezno morate da posetite lekara.

 

5 . Nemogućnost stavljanja tampona

 

"Bolni seks je veoma često psihološki problem, ali u retkim slučajevima, reč je o imperforaciji himena. U pitanju je urođeni genitalni poremećaj, koji podrazumeva dodatno tkivo oko otvora vagine, koje otežava prodiranje i izaziva bol", objašnjava ekspert za seks i veze, Isadora Psalm. Ovaj problem rešava se operacijom.

 

Vagina i neprijatan miris: Zbog čega nastaje i kako ga se rešiti?

 

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

6. Bolni plikovi

 

Obično se radi o herpesu, ali u slučaju ove pojave, hitno se javite lekaru.

 

7. Krvarenje izvan menstrualnog ciklusa

 

Tragovi krvarenja koje primećujete van menstruacije mogu biti znak hormonske neravnoteže, koja je obično izazvana kontraceptivnim sredstvima ili stresom, a može biti i znak rane trudnoće. Krvarenje nakon seksa može da upućuje na rak grlića materice, pa obavezno posetite ginekologa.

 

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

 

8. Konstantne vaginalne infekcije

 

Ukoliko često dobijate gljivične, bakterijske ili urinarne infekcije, vašoj vagini je verovatno potrebna dodatna nega i "pažnja".

 

"Ponekad, vaša vagina pokušava da vam kaže da nije zadovoljna vašim tretmanom. Možda niste u zdravoj vezi, možda vaš partner ima i druge partnere, pa sve to prenosi vama. Napravite pauzu, uzmite u obzir sve faktore, pokušajte da jedete zdravije i da se oslobodite stresa", savetuje Psalm i dodaje da će se problem verovatno ubrzo i sam rešiti.

 

Oblik, dužina i širina: Koje su prosečne proporcije vagine?

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs