Osetljiviji su na bolesti i skloniji poročnom životu

11 razloga zbog kojih muškarci umiru pre žena

Ukoliko želite da živite dugo vaš najveći adut može biti činjenica da ste žena, jer nemate opasna zanimanja i imate manji rizik od srčanih oboljenja
Medicina
01:18h
11 razloga zbog kojih muškarci umiru pre žena
Foto: Shutterstock

Ako do sada niste, vreme je da sebi zahvalite što ste među pripadnicama lepšeg, a očigledno i zdravijeg pola. Naime, žene u proseku žive pet do deset godina duže od muškaraca. Kultura, genetika, zanimanje i ostali faktori igraju ključnu ulogu u ovoj interesantnoj činjenici. 1. Povezanost sa kriminalom

U svim zemljama, muškarci su počinili više krivičnih dela, a povezanost sa kriminalom povećava i rizik od umiranja od nasilne smrti. Muškarci imaju i veće šanse da počine samoubistvo ili da ubiju nekog. Ostati na pravoj strani zakona povećaće vam šanse za dug život.2. Veće teloProsečno, osobe više od 183 cm žive kraće od nižih osoba. Studije o genetskoj mutaciji poznatoj kao Metuzalem gen podržavaju tu teoriju. Drugim rečima, viši pojedinci živeće kraće od onih nižih. Teorija se nije pokazala istinitom samo za ljude, nego i većinu životinjskih vrsta, uključujući ribe, insekte, primate i pse.

3. Veća osetljivost na bolestiČak i u prvoj godini života muškarci imaju višu stopu smrtnosti. Muškarci se, takođe, i neurološki ne razvijaju brzo poput žena. Muškarci imaju više šanse da umru od povreda, respiratornog raka, ciroze jetre i koronarnih srčanih bolesti. Pravilo da žene žive duže pristuno je u svim kulturama, pa je verovatno reč o pravom biološkom učinku, poručuju naučnici.4. Srčane bolestiViši nivo estrogena žene štiti od srčanih bolesti deset do 15 godina dalje od muškaraca. Dobro je poznato da estrogen podiže nivo dobrog holesterola i snižava onaj loš. Estrogen čini unutrašnje obloge koronarnih arterija fleksibilnijima, zbog čega su manje sklone povredama, upalama i aterosklerozi. Hronični stres kod muškaraca doprinosi srčanim bolestima, jer indirektno podiže krvni pritisak, holesterol i insulin. Zato bi krvni pritisak i holesterol trebalo proveravati već u dvadesetim. Jedite mediteransku ishranu, vežbajte, nemojte pušiti i održavajte zdrav nivo telesne težine.5. HromozomiMuškarci imaju XY hromozom, dok žene imaju XX. Ako se defekt manifestuje na X hromozomu, žene imaju sigurnu kopiju, koja ih čuva. Postoje brojni poremećaji hromozoma X, uključujući hemofiliju, spinalnu mišićnu atrofiju i neurološki poremećaj poznat kao Partington sindrom. Genetski gledano, dva X kromosoma pobeđuju X i Y, kažu neurolozi. Dečaci rođeni sa problemom na hromozomu X obično ne prežive.

6. Rizičnije životne navike

Pušenje i opijanje povećavaju krvni pritisak i rizik od srčanih bolesti, zbog čega muškarci umiru ranije. Jaz u životnom stilu između muškaraca i žena manji je nego pre, kada za žene nije bilo društveno prihvatljivo da piju i puše. 7. Veći udarci imunološkog sistemaMuškarci su izloženi većim imunološkim izazovima, povredama, stresu i operacijama, a sve to utiče da se imunološki sistem brže ošteti.

8. Nega i trudnoća nije uloga jačeg polaMuškarčeva briga o deci i učestvovanje u kućnim poslovima znatno je porasla, ali tradicionalna uloga žene kao majke doprinela je njenom dužem životnom veku tokom evolucije. Žene imaju gene koji im omogućavaju da odrastaju na brojne selektivne načine, što je bolje za preživljavanje vrste.9. Brži metabolizamVeća mišićna masa kod muškaraca znači i brži metabolizam, jer im je potreban veći broj kalorija za održavanje mišića. Zato muškarci imaju veću stopu potrošnje kalorija. I dok im omogućava da brže gube kilograme, to takođe znači da brže troše svoje gorivo.

10. Opasna zanimanjaMuška zanimanja imaju ulogu u kraćem životnom veku. Američke statistike govore da su najopasnija zanimanja pilot, ribar i drvoseča, gde jači pol vodi glavnu reč. Slede ih poljoprivrednici, građevinski radnici na skelama i kolekcionari recikliranih materijala. Najsigurni su oni koji rade u obrazovanju, treneri, poslovni ljudi i finansijeri.11. Slabije društvene vezeŽene više komuniciraju sa ljudima, što im osigurava duži život. Žene imaju jače društvene veze i veću učestalost interakcije sa drugima. Prosečno, žene su verbalnije i više pričaju sa prijateljima. Tako rešavaju probleme i jačaju odnose. Muškarci, sa druge strane, često su obeshrabreni u deljenju problema i emocija, što žene rade jednostavno. Započeo je trend u suprotnim smeru, ali za to je potrebno vreme.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs