Obratite pažnju

Čuvajte genitalije: Kad vam se ovo jednom desi, više nema povratka!

Zapravo, bilo kakav dodir preko kože u genitalnom području sa zaraženom osobom dovodi vas u veoma visok rizik
Medicina 08.12.2015. - 13:35h Autor: Stil
Foto: Shutterstock

Ukoliko su vam se u predelu genitalija pojavile bradavice, odnosno kondilomi, znajte da niste sami i da je u pitanju zapravo veoma često stanje!

 

Samo u Americi, svake godine zabeleži se oko milion novih slučajeva genitalnih bradavica, a najveći problem jeste što su žene veruju u mnoge zablude kada je reč o ovom stanju.

 

Zato otkrijte sedam najvažnijih činjenica o kondilomima, kako biste ostale zdrave tamo dole!

 

1. Mogu da se pojave i nekoliko godina kasnije
Iako se obično pojavljuju nakon nekoliko nedelja ili meseci nakon što ste se zarazili, moguće je da se pojave i nekoliko godina kasnije, objašnjava ginekolog Meri Džejn Minkin. Takođe, tu je i grozna vest - HPV virus koji izaziva kondilome ne može da se izleči u potpunosti, pa iako se bradavice uklone, postoji šansa da se ponovo pojave.

 

Vodič kroz vaginu: Sramota je koliko žena ovo ne zna! (FOTO)

 

 

2. Ne otkrivaju se uvek lako
Verovatno vrlo lako primećujete promene na svom telu, ali problem sa kondilomima jeste to što se javljaju na vrlo nedostupnim mestima, na kojima ih nije lako uočiti. Takođe, pojavljuju se u različitim oblicima i veličinama, a neki mogu biti toliko sitni da su potpuno nevidljivi ljudskom oku. Najbolje je da za sve što primetite, a niste sigurni o čemu se radi, ispričate svom ginekologu.

 

3. Trudnice moraju da budu veoma pažljive
Kondilomi mogu vrlo brzo da narastu ukoliko ste trudni, a u retkim slučajevima mogu da se prenesu i na bebu tokom porođaja, upozorava Minkin. Ukoliko čekate dete, a imate kondilome, obavezno idite kod ginekologa - on će vam odrediti najbolju terapiju, s obzirom na vaše stanje.

 

4. Kondomi nisu sigurna zaštita
Genitalne bradavice mogu da se nastane u predelu anusa, skrotuma i vulve, a kondomi prekrivaju samo veći deo genitalija, objašnjava ginekolog. Zapravo, bilo kakav dodir preko kože u genitalnom području sa zaraženom osobom dovodi vas u rizik da dobijete kondilome.

 

Žene retko pričaju o njima: 12 neophodnih pravila za zdravu vaginu!

 

 

5. Pušenje može biti okidač
Još jedan u nizu razloga da prestanete sa ovom štetnom navikom - nikotin može da vam napravi probleme i u genitalnom području!

 

Jedna studija dokazala je da pušači imaju 23 odsto veći rizik da dobiju kondilome u odnosu na nepušače. Razlog tome, objašnjava Minkin, jeste to što pušenje oslabljuje imunitet, pa vaš organizam ne može da se izbori sa infekcijom onako kako to može telo nepušača.

 

6. Mogu se pojaviti i na drugim mestima
"Kondilomi mogu da se pojave i u ustima i grlu, jer se mogu preneti putem oralnog seksa", upozorava Minkin i dodaje da njihova pojava na ovim mestim veoma često prođe neopaženo, pa osoba nije ni svesna da je zaražena. Veći problem jeste to što kada imate oralni seks sa osobom obolelom od HPV virusa, znatno povećavate i rizik od raka grla.

 

Soda bikarbona za zdravu vaginu: Najefikasnija terapija protiv kandide! (RECEPT)

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...