Šokantno otkriće

Našli ste dlaku u hrani? Evo koliko je to opasno po zdravlje!

Mnogima osećaj zgražanja izazivaju kosa u tanjiru ili odvratna daska u javnom WC-u
Medicina
14:40h Autor:
Našli ste dlaku u hrani? Evo koliko je to opasno po zdravlje!
Foto: Thinkstock

Mnogima osećaj zgražanja izazivaju kosa u tanjiru ili odvratna daska u javnom WC-u, ali prava istina je da uopšte nisu opasni za zdravlje čoveka.

1. Kosa u hrani

Prvo se šokiramo kad ugledamo tuđu dlaku u svom tanjiru i jelo nam se zgadi. Ali, stručnjaci za zdravlje kažu da nema opasnosti od širenja bolesti. Verovali ili ne, dlaka se sastoji od proteina zvanog keratin i ne prenosi patogene, piše Popular Science. Zdravstveni problem neće da izazove čak i da je kontaminirana.

”Moguće je da bakterija staph, koja uzrokuje proliv, ostane na dlaci, ali to je vrlo malo verovatno", objašnjava Marija Kolavinćenco, dermatolog s fakulteta Nortvestern.

Kada muva sleti na hranu: Samo sekund je dovoljan za ove grozne stvari!

2. Daska u javnim WC-ima

Prvo što pomislimo u ovom slučaju su mnogobrojne boleštine i bakterije. Šanse su vrlo male da pokupimo bakterije poput ešerihije koli (E. coli). U slučaju da sednete na wc šolju, dodirivaćete je kožom, a stručnjaci kažu da će bakterije teško da prođu kroz kožu. Potreban im je dodir sa sluzokožom da se prenesu, pa su zato šanse za zarazu male. Ako nisu u dodiru s ljudskim organizmom bakterije ne mogu dugo da prežive.

Veoma je važno da dobro operete ruke i pre i nakon nužde, jer ćete dirati kvaku i ostale predmete. Ako ne operete ruke, bakteriju možete slučajno da prenesete na sluzokožu u ustima.

Najveće leglo bakterija na telu: Kako da pravilno čistite najprljaviji deo!

3. Insekti u hrani

Apetit nam naglo splasne kad ugledamo bubu ili insekta kako pliva u domaćoj supi. Ali, stručnjaci navode da insekti uopšte nisu štetni. Ako se i dogodi da "konzumiramo" slučajno jednog, to će imati dobar uticaj na ljudski organizam jer su puni proteina.

Nezdrava navika iz detinjstva: Zbog ovoga ćete da prestanete da ližete kašiku nakon spremanja kolača

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs