Obratite pažnju

Za zdravu vaginu: Evo šta nikako ne smete da radite!

Kozmetičke potrepštine za žene danas dolaze u svim oblicima i veličinama, a proizvođači zadovoljno trljaju ruke zaradom na proizvodima koji se nameću kao nužni
Medicina
19:56h Autor:
Za zdravu vaginu: Evo šta nikako ne smete da radite!
Foto: Thinkstock

Za zdravlje vagine najvažnije je ne ugrožavati njenu prirodnu ravnotežu raznim hemikalijama i postupcima, ali u moderno doba to je često nemoguće. Na primer, dok ginekolozi savetuju izbegavanje svakodnevnog nošenja dnevnih uložaka kao i redovno korišćenje tampona za vreme menstruacije, retko koja žena se toga pridržava jer tim proizvodima olakšavaju život. Kozmetičke potrepštine za žene danas dolaze u svim oblicima i veličinama, a proizvođači zadovoljno trljaju ruke zaradom na proizvodima koji se nameću kao "nužni".

Da li se vagina sužava zbog nedostatka seksa: U 2 slučaja ona menja oblik i veličinu!

Pere se samo vodom

Mit je kako vaginu treba prati posebnim šamponima i kupkama, jer taj organ prirodno ima kiselije okruženje i visok pH. Sredstva za pranje koja narušavaju taj pH mogu da izazovu upale i gljivice, a ginekolozi savetuju da je najbolja higijena pranje vodom jednom dnevno.

Uske pantalone i sintetički donji veš su saveznici gljivica

Odeća od veštačkih materijala kao i krojevi koji su suviše uski ne omogućavaju vagini da "diše", ali se koriste zbog modnih trendova. Plastični materijali poput elastina ili poliestera "zarobe" prirodan iscedak iz vagine, a pamuk i odeća komotnog kroja daleko su najbolji izbor.

Svakodnevne stvari koje vaša vagina ne podnosi: Možda ih niste ni svesni!

Upale

Izbegavanje mlečnih proizvoda poput jogurta je velika greška ako ste žena. Naime, dobre bakterije u jogurtu, kefiru ili kiselom mlekom su najbolji prirodni saveznih zdravog i uravnoteženog bakterijskog statusa u vagini. Njihove doze treba pojačati ako ste na terapiji antibioticima koja ubija zdrave bakterije u vagini, a često su rezultat gljivica. Kod čestih upala dobro je dodati što više belog luka u ishranu, koji deluje kao prirodni antibiotik.

Hormonske tegobe

Fitostilterapija ima dokazano veliki značaj u lečenju ženskih bolesti, a i doprinosi ravnoteži hormona. Kao najbolji biljni dodatak ishrani ističe se kostrika (veprina) kao čudotvorna biljka za ravnotežu hormona, posebno kod žena s problemom policističnih jajnika, jer usklađuje menstrualni ciklus i podstiče plodnost.

6 najvećih laži o vagini: Svi smo poverovali u njih!

Cimicifuga

je najbolji izbor za žene u perimenopauzi i menopauzi, jer dokazano smanjuje neprijatne simptome hormonskog disbalansa kod smanjenja estrogena.

Vrkuta (virak) se od davnina koristi kao biljka koja leči sve ženske bolesti, jer osim što deluje na hormone i redovnim korišćenjem ublažava bolne menstruacije, jača samu matericu, štiti je od upala i dovodi u red rad jajnika, zbog čega je u narodu poznata i pod imenom "ženski plašt".

Srednjevekovni moćni lek protiv infekcija: Manastirski prirodni antibiotik! (RECEPT)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs