Hormoni rasta grudi pospešuju tumor

Veće grudi povećavaju rizik od raka

Prva veza između veličine grudi i rizika od raka je potvrđena od strane naučnog tima u Kaliforniji
Medicina
23:58h
Veće grudi povećavaju rizik od raka
Foto: Shutterstock

Istraživanje u koje je bilo uključeno 16.000 žena, pokazalo je da damama sa većim grudima preti i veći rizik od raka dojke. Naučnici navode da su genetske promene povezane sa rastom grudi ujedno povezane i sa rizikom od stvaranja bolesti.

Neke od tih promena, koje inače služe za regulisanje ženskog hormona estrogena, izazivaju i rast grudi, ali i razvoj tumora.

Od učesnica istraživanja naručenog za potrebe jedne američke kompanije traženo je da veličinu svojih brushaltera razvrstaju prema skali od jedan do 10, od najmanjih do najvećih. Naučnici su potom istražili njihov genetski zapis, proveravajući i najmanje promene u njihovom DNK. Kod svake sedme ispitanice grudi su ocenjene velikim, a svaka treća od njih bila je povezana i sa mogućnošću da dobije rak dojke.

Dr Nikolas Erikson iz kompanije u Kaliforniji koja je sprovela istraživanje rekao je da je otkrivena prva veza između veličine grudi i rizika od kancera, ali je dodao da je potrebno još dosta istraživanja pre nego što bi se ono moglo smatrati apsolutno pouzdanim

"Naše istraživanje pokazalo je genetske varijante koja mogu uticati na razliku u veličini grudi, ali i razvoj raka dojke. Iako preciznih relacije između veličine grudi, gustine, razvijenosti i raka dojke ostaje prilično komplikovana za odgonetanje, ono bi moglo bi da bude korisno u razvoju modernije opreme za skrining", rekao je on.

Dr Erikson navodi i da je jedna od tri promene, koja reguliše receptore za estrogen i igra ključnu ulogu u rastu grudi, ujedno i vidljiva u najvećem broju slučajeva raka dojke.

Postoje različiti oblici raka dojke, za koje naučnici veruju da bi ih trebalo tretirati kao 10 različitih oboljenja. Težina, konzumiranje alkohola i jaka porodična istorija bolesti takođe su faktori rizika.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs