Prednosti ceđenog voća

Letnji kokteli zdravlja

Sveže ceđeni sokovi od voća najbolji su izvor hranljivih materija koje su vam potrebne za optimalnu energiju u toplim letnjim danima
Fitnes & Nutricija
13:14h
Letnji kokteli zdravlja
Foto: Shutterstcok

Sokovi od sveže ceđenog voća čiste organizam, daju energiju i regenerišu. Snabdevaju organizam potrebnim enzimima, vitaminima, mineralima, i drugim materijama, bitnim za podizanje vitalnosti organizma

Jabuke

Sok od jabuke čisti organizam. On je tonik koji blagotvorno deluje na ceo sistem, pomaže kod anemije i gastritisa. Bogat je vitaminima A i C. Ovaj sok možete da razblažite vodom, ili da ga pomešate sa drugim sokovima, na primer sokom od lubenice. Da biste sprečili da jabuke dobiju braon boju, pre ceđenja ih poprskajte sokom od limuna.

Grejpfrut

Grejpfrut ima pet puta više vitamina C od pomorandže. Moćno je sredstvo za čišćenje organizma. Crveni grejpfrut je slađi i manje kiseo. Mnogi ljudi bolje podnose grejprfut nego pomorandžu. Sok od grejpfruta je bogat bioflavonoidima. Ne zaboravite da sve sokove od južnog voća treba piti odmah po ceđenju, zbog vitamina C koji se gubi tokom dužeg stajanja.

Dinje

Dinje se smatraju najhranljivijim voćem. Bogate su vitaminima A i C, sadrže mionositol, lipid koji blagotvorno deluje kod napetosti, nesanice, a pomaže i u borbi protiv zakrečavanja arterija. Dinja, od sveg voća, sadrži najveću količinu probavnih enzima, te je zato Američko udruženje za rak preporučuje kao moćnog borca protiv raka creva, kao i melanoma – raka kože. Jedna dinja prosečne veličine sadrži oko 100 kalorija i mnoge hranljive sastojke, što je čini savršenim voćem za skidanje kilograma.

Čak i kad deluje da je prezrela, dinja može da da izvrstan sok. Glavni deo hranljive vrednosti dinje leži u kori. Ceđenjem kore dobićete hranljiviji, ali manje ukusan sok. Ako cedite dinju sa korom, dobro je operite. Sok od dinje je ukusan, osvežava tokom letnjih vrelina, revitalizuje, daje energiju.

Grožđe

Postoji između 40 i 50 različitih vrsta grožđa u raznim nijansama zelene, bele, crvene i purpurne boje. Grožđe je bogat izvor kalijuma, koji doprinosi uspostavljanju alkalne ravnoteže u krvi i stimuliše rad bubrega i srca. Čisti organizam od štetnih materija. Okrepljujuća moć grožđa je izvanredna, ono čisti jetru i oslobađa organizam mokraćne kiseline. U Francuskoj, u vreme sezone grožđa, mnogi ljudi se podvrgavaju dijeti zasnovanoj samo na ovom voću. Istraživanja pokazuju niži stepen oboljevanja od raka u onim delovima Francuske gde se ove kure pročišćavanja organizma grožđem primenjuju godinama.

Limun

Zbog bogatstva bioflavonoida, limun je odličan za detoksikovanje organizma. Takođe je izvrstan diuretik. Sok od limuna rastvara sluz i pomaže u izbacivanju toksina iz ćelijskog tkiva. Kada cedite limun, ostavite malo unutrašnjeg, belog dela kore, jer je bogat flavonoidima. Rastvorite sok od limuna u vodi, u razmeri 1 : 5. Sok od limuna je piće koje najbolje može da osveži tokom leta. Ako prvo iscedite sok od limuna, pa u njega dodate isceđen sok od jabuke, dobićete bistru, tečnost prijatne boje. Sok od limuna je odličan dodatak sokovima od povrća.

Lubenice

Sok od lubenice je odličan izvor hlorofila, vitamina A, proteina, kalijuma, cinka, joda, nukleinske kiseline, enzima koji pomažu probavu.

Kruške

Sok od krušaka je gust i sladak, a može da se razblaži sokom od jabuka. Bogat je tiaminom, riboflavinom, niacinom, folnom kiselinom, koji povoljno deluju na kardiovaskularni sistem. Takođe, dobar je izvor vitamina C, kalcijuma, kalijuma, fosfora… Kruška je bogatija pektinima nego jabuka. Najbolje je da birate kruške koje su čvršće, jer prilikom ceđenja ovi plodovi neće zapušiti sokovnik.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs