Preventivna medicina

Stomačni problemi na putovanju

Neispravna voda ili hrana, loša higijena ruku, kupanje u zagađenim vodama - često mogu da pokvare odmor, naročito leti. Flaširana voda i proverena hrana su garancija letovanja bez glavobolje
Saveti stručnjaka
22:02h
Stomačni problemi na putovanju
Foto: Shutterstcok

Kad putujemo, bez obzira na to da li smo otišli na jednodnevni piknik u okolini mesta stanovanja ili otputovali u udaljene krajeve planete, menjamo uslove okoline u kojoj smo navikli da živimo, a to donosi i neke zdravstvene rizike.

Najčešći zdravstveni problemi na letovanju su različite stomačne tegobe. Njih izazivaju virusne ili bakterijske infekcije, a mogući izvori infekcije su higijenski neispravna voda ili hrana, loša higijena ruku, kupanje i plivanje u vodama koje mogu biti kontaminirane prouzrokovačima bolesti.

Mere opreza

Kako biste sprečili pojavu stomačnih problema, idealno bi bilo da na putovanjima koristite flaširanu vodu za piće. Kad je u pitanju hrana, ako je sami spremate (otišli ste na piknik, kampujete, boravite u vikendici, na moru ili planini), nužno je da poštujete sva pravila koja se odnose na higijenski pravilnu pripremu hrane, i to u svim fazama nabavke i pripreme, pa do serviranja i konzumiranja.

"Ukoliko koristite usluge hotela i restorana za glavne obroke, obratite pažnju na svu onu hranu koju jedete vanpansionski. Vrlo su rizični razni prehrambeni proizvodi koji se proizvode, čuvaju i prodaju, a kod kojih nisu ispoštovani zakonom propisani uslovi proizvodnje, skladištenja i distribucije hrane. To se odnosi na hranu koja se nudi na plažama, uličnim tezgama i kioscima" kaže dr Olga Hadžić, specijalista higijene.

Dobro operite voće

Evo još nekoliko saveta koji se odnose na hranu i piće, a mogu da smanje rizik od pojave stomačnih problema. Jedite industrijski sladoled. Proizvodi se i čuva u kontrolisanim uslovima. Izbegavajte kolače koji sadrže kremove od jaja. Ako jedete jaja, neka budu tvrdo kuvana ili dobro pečena. Dobro operite voće i povrće pre nego što ga koristite u ishrani.

"Ako boravite na mestima gde niste sigurni u kvalitet vode ili znate da su se dešavali zdravstveni problemi zbog vode iz lokalnih vodovoda, ljuštite voće. Ne kupujte mlečne proizvode van pijačnih prostora koji su za to predviđeni. Ne kupujte meso niti ribu van kasapnica i ribarnica. Oprezno s pečurkama ukoliko niste poznavalac. Izbegavajte jela od mlevenog i nedovoljno pečenog mesa. Nikad ne koristite isto posuđe za sirove i termički obrađene namirnice. I sirove namirnice i gotovu hranu čuvajte u adekvatnim uslovima. Najbolje bi bilo da hranu jedete neposredno po završenoj pripremi i da svaki put pripremate onoliko hrane koliko je potrebno za taj obrok" kaže naša sagovornica.

Izbegavajte led

Prema njenim savetima, hladna pića treba da budu rashlađena u frižideru. Izbegavajte led - napravljen je od vode iz lokalnog vodovoda. Koristite umereno rashlađene napitke. Vrlo rashlađena pića (na granici zaleđivanja) štete delovima probavnog sistema s kojima dolaze u kontakt zbog velike temperaturne razlike. Mogu oštetiti sluzokožu jednjaka i želuca i na taj način stvoriti uslove za razvoj infekcije.

Nikako voda sa izvora

Nikad i ni pod kakvim izgovorom ne pijte sa izvora i česmi koji nisu pod strogim sanitarnim nadzorom. Čak i ako ih lokalno stanovništvo koristi bez posledica po zdravlje, to nije garancija da je voda ispravna za korišćenje i da vam neće prouzrokovati stomačne tegobe. Obavezno na put ponesite neki od preparata koji su namenjeni lečenju tzv. putničkih dijareja.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs