UOČITE NA VREME

Manje poznati simptomi raka dojke

Sem redovnih pregleda, važno je da obratite pažnju na signale koje telo šalje, poput preosetljivosti pazuha, promene oblika dojki i bradavica ili čak bola u leđima
Medicina 12.09.2013. - 11:19h
Foto: Shutterstock

Rak dojke je jedan od najčešćih oblika raka, a javlja se i kod nekih muškaraca. S godinama rizik od pojave bolesti raste, ali rano prepoznavanje može da spasi život.

 

Rani stadijumi raka dojke ne izazivaju bol, a najpoznatiji simptom, kvržica, ukazuje da je rak u naprednoj fazi. Lekari zato apeluju na redovne specijalističke preglede kojima će se detektovati rak u najranijoj fazi. Neke simptome mogu da vide i oboleli, kao što su promene strukture dojke, promene na koži i bradavicama. Ipak, postoje i manje vidljivi znaci.

 

1. Svrab, crvenilo i bol

 

Bol i preosetljivost dojki zna da se pojavi i nakon menstruacije. Oticanje i peckanje koje se oseća na dodir mogu da ukažu na manje poznati tip raka - upalni rak dojke koji se dijagnostikuje kod 3%  obolelih od raka dojke. Isti oblik raka može da izazove oticanje grudi, svrab i bol. Koža može da se ljušti ili da ima plave tragove slične onima koji nastaju nakon udarca. Takođe, koža može da bude nalik naslagama celulita. Ovaj oblik raka brzo napreduje i blokira krvne žile koje hrane kožu zbog čega i dolazi do crvenila i neugodnih pojava.

 

2. Bol u leđima

 

Kod mnogih slučajeva, pre bilo kog drugog znaka oboleli od raka dojke osećaju bol u leđima, najčešće između lopatica. Ovo se najčešće pripisuje bolnim mišićima i kičmi. U nekim slučajevima kancerogeno tkivo koje se razvija duboko u grudima izaziva bol oko kičme i rebara. Ponekad se tumor već proširio na ove delove tela.

 


3. Bol i preosetljivost pazuha

 

Studije pokazuju da se rak dojke najčešće širi u limfne čvorove pazuha. Kao što su otečeni limfni čvorovi vrata i grla simptom gripa, tako se problemi s limfnim čvorovima pazuha mogu da jave pre nego što se osete promene na samim grudima. Bilo kakva bol u predelu pazuha je dovoljno ozbiljna da krenete na pregled. Tkivo pazuha može biti tvrdo i kompaktno ili se javlja tvrđa kvržica.

 

4. Iscedak iz bradavice ili promene na njima

 

Tumor se najčešće javlja ispod bradavice. Prisustvo kancerogene lezije može zato da uzrokuje promene na bradavici, njenoj teksturi, boji i obliku. Žene mogu imati da imaju smanjen osećaj dodira na bradavicama, posebno tokom seksualnog odnosa. Još jedan simptom je neobjašnjiv iscedak iz bradavice koji može biti krv, mleko ili bistra tečnost. Odmah se javite lekaru ali imajte na umu da su mnogi tumori benigni, pa nema potrebe da se paniči.

 

5. Promena oblika

 

Neke žene primete da im jedna dojka ima drugačiji oblik jer se tkivo uvlači ili pomera na drugu stranu. Važno je zato da redovno pregledate grudi kako biste u slučaju bilo kakvih problema uočili razlike.

 

Nakon što uočite bilo koji od navedenih znakova potrebno da je da što pre obratite specijalisti koji će dati pravu sliku vašeg zdravlja, a rana dijagnoza može da spasi život i smanji neprijatnosti.

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...