Reagujte odmah

Simptomi moždanog udara koje možete da prepoznate

Prepoznajte simptome i odreagujte na vreme jer je to od ključne važnosti kako ne bi došlo do trajnog oštećenja moždanog tkiva
Medicina 31.08.2013. - 11:20h
Foto: Thinkstock

Kad je reč o moždanom udaru, što brže dobijete odgovarajući tretman to bolje. Zato, ne gubite vreme razmišljajući da li treba da idete u bolnicu ili ne. Naučite da prepoznate simptome i reagujte na vreme.

 

Moždani udar je smanjenje protoka krvi u mozgu zbog ugruška ili krvarenja. Lekari ćesto kažu “vreme je mozak”, što znači da što pre započnete lečenje, manja je verovatnoća da će moždano tkivo biti trajno oštećeno.

”Postoje tretmani za moždani udar koje treba primeniti u prva tri do četiri sata nakon udara, kao što su lekovi koji napadaju ugrušak. Zbog toga je ključna brza reakcija”, tvrdi profesor neurologije Simant Šaturvedi.

 

Ako neke od ovih simptoma imate vi ili neko koga znate, odmah nazovite hitnu pomoć.

 

Poteškoće s vidom ili zamagljen vid

 

Moždani udar može da uzrokuje probleme s vidom: dvostruku, zamagljenu sliku ili potpuni gubitak vida na jedno oko. Ovo očigledno nije dobro poznata činjenica: jedno istraživanje sprovedeno na 1.300 ljudi pokazalo je da samo 44 posto njih zna da moždani udar može uzrokovati probleme s vidom.

 

Poteškoće u govoru ili zbunjenost

 

Čak se i prilikom manjih moždanih udara mogu javiti poteškoće u komunikaciji. Moždani udar može da naruši sposobnost izražavanja ili razumevanje govora. Ako ne možete normalno da izgovorite rečenicu i mešate reči, verovatno ste pretrpeli moždani udar.

 

Slabost u udovima

 

Uobičajeno je da nakon moždanog udara udovi postanu slabi, da ih je teško kontrolisati ili da su potpuno paralizovani. Uglavnom otupi ruka ili noga na suprotnoj strani polovine mozga koji je zahvaćen udarom. Ispružite obe ruke sa dlanovima prema gore i držite ih u tom položaju 10 sekundi. Ako ruka počne da vam nekontrolistano pada, to indicira slabost mišića, što je znak moždanog udara.

 

Vrtoglavica i gubitak ravnoteže

 

Ako patite od vrtoglavice, imate mučninu i teško vam je da hodate, to može da znači da ste pretrpeli moždani udar. Pacijenti često mešaju simptome moždanog udara s drugim medicinskim stanjima. Ponekad se vrtoglavice pripisuju virusnom sindromu.

 

Bol

 

Bol nije tipičan simptom moždanog udara, ali ako u ruci, nozi, jednoj strani lica ili u grudima osetite iznenadan i snažan bol, to je svakako razlog za zabrinutost. Istraživanje je pokazalo da se kod žena netradicionalni simptomi javljaju 62 posto češće nego kod muškaraca, a jedan od njih je i bol.

 

Jaka glavobolja

 

Iznenadna, izuzetno jaka glavobolja koju opusujete kao jednu od gorih koje ste imali, učestali je simptom moždanog udara. Ovakva bol zajedno s moždanim udarom najčešće se javlja kod žena, ali i kod mlađih osoba koje su u prošlosti bolovale od migrena.

 

Obešeno lice

 

Iznenadna, jednostrana slabost mišića lica može biti jasan znak da ste pretrpeli moždani udar. Medicinsko osoblje će najverojatnije pitati da se nasmešite ili pokažete zube. Ako ne možete da kontrolišete mišiće na jednoj strani lica, gotovo je sigurno da ste imali moždan udar.

 

Umor i psihičke promene

 

Nedavna studija o ishemijskom moždanom udaru, vrsti moždanog udara uzrokovanog ugrušcima, pokazala je da žene koje imaju moždani udar češće od muškaraca osećaju opštu slabost, umor, dezorijentiranost i psihičke promene.

 

Štucanje

 

U običnim situacijama, štucanje je bezopasna i kratkotrajna smetnja. Kada je moždani udar u pitanju, on utiče na centar za disanje u mozgu, što može izazvati iznenadnu, dugotrajnu štucavicu, češće kod žena.

 

Nemogućnost disanja ili palpitacije

 

Ne možete da dođete do vazduha? Imate osećaj kao da vam srce ubrzano lupa ili preskače? Istraživanje je pokazalo da žene češće imaju ove simptome od muškaraca.

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...