Počnite odmah

Sprečite Alchajmerovu bolest: 5 ključnih koraka!

Saznajte kako da se zaštitite od bolesti koja preti svima, a još uvek nema lek
Medicina
15:20h Autor:
Sprečite Alchajmerovu bolest: 5 ključnih koraka!
Foto: Shutterstock

Simptomi Alchajmerove bolesti, iako retko, ali mogu već da se jave i u četrdesetim godinama, a neki od njih su zaboravljanje važnih stvari, nemogućnost orijentisanja u poznatom okruženju, kao i loše upravljanje s novcem, prema rečima Ričarda B. Liptona, neurologa u Montefiore Medicinskom centru u Njujorku.

Međutim, ako povremeno zaboravljate godišnjicu svog venčanja, ništa strašno. Samo 5 odsto obolelih od Alchajmera - oko pet miliona Amerikanaca starosti preko 65 godina - rano su oboleli, a uzrok je obično genetski.

Istraživanje je pokazalo da se usvajanjem određenih zdravih životnih navika već sada može smanjiti rizik od kasnijeg razvoja ove bolesti, prenosi goodhousekeeping.com.

Moćni gutljaj čisti celo telo: Pomaže i protiv širenja raka!

1. Okrenite se mediteranskom stilu ishrane

Što više uspete da redukujete iz ishrane brzu hranu, to bolje. Doktor Lipton predlaže mediteranski stil ishrane pun ribe, maslinovog ulja, integralnih žitarica, voća i povrća bogatog antioksidansima. On, takođe, savetuje svakodnevno unošenje vitamina D3.

Iskustvo jednog doktora: Alkalna ishrana mi je omogućila život bez bolesti!

2. Vežbajte

Brojna istraživanja su došla do istog zaključka: fizička aktivnost štiti mozak. U knjizi doktora Gerija Smola "The Alzheimer's Prevention Program" nalazi se i Framingham longitudinalna studija koja je pokazala da svakodnevna šetnja smanjuje rizik od Alchajmera za 40 odsto. Ukoliko do sada niste voleli da šetate, ovo je dovoljno jak razlog da se već od sutra pokrenete.

Idealan način vežbanja za sebe pronađite OVDE!

3. Vodite računa o srcu

Visok krvni pritisak i visok nivo holesterola mogu da unište arterije i izazovu bolesti srca, srčani udar, modani udar, a povezani su i sa Alchajmerom. Obdukcija pacijenata koji su bolovali od Alchajmera pokazala je da je čak 80 odsto njih bolobalo od kardiovaskularnih bolesti, prema Udruženju za Alchajmerovu bolest.

Sasvim obična žena koja se svaki dan nervirala: Priča Ljiljane (55) otvoriće vam oči!

4. Održavajte zdravu kilažu

Ukoliko jedete u normalnim količinama i redovno vežbate, održavanje zdrave kilaže neće biti nemoguć cilj. Doktor Smol ukazuje da gojaznost dvostruko uvećava šansu od razvoja Alchajmera. Osim toga, prekomerna kilaža povećava rizik i od pojave dijabetesa tipa 2.

7 dana po dve šoljice za potpuno ravan stomak: Jeftin napitak za savršen stuk!

5. Rešavajte mozgalice

Mozgalice su sjajne jer stimulišu centre za pamćenje u mozgu i time ga održavaju "oštrim". "Ili ga koristite, ili izgubite", objašnjava neurolog Tomas Harding Psi, autor knjige "You Can Prevent Alzheimer's". Dakle mozgalice, ukrštenice, osmosmerke i slične igre uključite u svoju svakodnevnu rutinu.

Skrivalica koja zadaje glavobolju: Pokušajte da nađete mačku na slici! (FOTO)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs