Otkriće koje može da ubrza otkrivanje karcinoma

Čokolada i gazirana pića kao detektori za rak

Sigurnija i jednostavnija metoda za rano suzbijanje ove opake bolesti je trenutno u fazi testiranja na Univerzitetu u Londonu
Medicina
15:16h Autor:
Čokolada i gazirana pića kao detektori za rak
Foto: Shutterstock

Naučnici su razvili tehniku koja identifikuje bolesti prateći kako telo apsorbuje šećer. Maligni tumori konzumiraju više glukoze u odnosu na zdrave namirnice, kako bi nahranili ubrazno rastuće ćelije raka. Istraživači sa Univerzitetskog koledža London otkrili su putem MRI skenera kako su tumori prikazani svetlije nakon što je obolela osoba konzumirala nešto slatko. Ovo otkriće omogućava sigurniju i jednostavniju alternativu u odnosu na standardne radioaktivne tehnike.Trenutne metode skeniranja ne preporučuju se trudnicama i deci zbog radijacije, a dostupna su u ograničenim količinima u bolnicama i specijalističkim centrima. Novom metodom ćelije raka se mogu otkriti ranije, što doprinosi uspešnijem lečenju.

"Nisam verovao da je moguće da MRI skener može da prati kretanje glukoze unazad 18 meseci, ali naši istraživači su dokazali da je moguće. To može da se učini nakon konzumacije slatkog pića poput kole, soka ili hrane. Možemo da detektujemo rak koristeći isti šećer koji imamo u polovini standardne veličine čokolade. To je obećavajuće, jer možete da vidite kako se glukoza sakuplja oko tumora"

, rekao je doktor Mark Litgo iz Centra za biomedicinu. Za razliku od trenutne metode skeniranja, koja je poznata kao pozitronska emisijska tomografija, za koju je potrebno ubrizgavanje radioaktivne supstance u telo pacijenta, nova tehnika se obavlja bez korišćenja igala. "Ne dajete pacijentu injekciju, jer se slatka hrana apsorbuje veoma brzo", dodaje Litgo. Za ovu metodu istraživači tvrde da je jeftinija i sigurnija metoda otkrivanja tumora.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs