Proverite

Oslušnite svoje telo: Pet znakova da pucate pod pritiskom!

Nerviranje, svađa, buka i svakodnevni život čine vam ogroman stres, a ovo su znakovi koji pokazuju da vaše telo to više ne može da izdrži
Medicina
10:44h Autor:
Oslušnite svoje telo: Pet znakova da pucate pod pritiskom!
Foto: Shutterstock/Ilustracija

Svakodnevno ste izloženi velikoj količini stresa i bez obzira što se kuražite da sve to možete da izdržite, ne možete! Telo jednostavno puca pod tom količinom stresa. Veoma je bitno da prepoznate znake koji vam govore da usporite i da se opustite:

Vikend glavobolje

Tokom neradnih dana telo i um ulaze u jedno potpuno drugačije razdoblje. Nagli pad stresa može se odraziti na naše raspoloženje, ali i pokazati u obliko fizičkih simptoma. Jedan od najčešćih je glavobolja. Jaki bolovi u predelu čeonog režnja ili potiljka te migrene prvi su znakovi nagomilavanja stresa.

Mnogo ozbiljnije od glavobolje i umora: Najgore posledice hroničnog stresa!

Vrlo jaki menstrualni bolovi

Žene koje u konstantno pod stresom dvostruko su sklonije vrlo bolnim menstruacijama od onih koje nisu svakodnevno napete. Razlog je taj što stres utiče na nivo hormona u organizmu. Kada se ona poremeti, to osećamo u obliku grčeva i bolova u leđima i to svaku ili svaku drugu menstruaciju.

Loš san i neobični snovi

Snovi su znak dubokog i zdravog sna zbog čega se ujutro budimo bolje raspoloženi i odmorniji. Ali, kada je telo pod stresom san postaje plitak i isprekidan. Loš san sa sobom povlači i teške misli i brige zbog čega snovi mogu postati kratki i neobični. Ako osetite ovakve ili slične simptome potrudite se da spavate barem sedam do osam sati dnevno te izbegavajte kofein i alkohol pre spavanja.

U vrtić bez stresa: Brzo prilagođavanje i mališana i roditelja!

Pojačana želja za slatkim

Kada se jako zaželite čokolade, a pojeli ste je par sati pre, krivicu ne morate odmah baciti na PMS, već na stresan način života. Istraživanje je otkrilo kako organizam koji je pod stresom podstiče žudnju za slatkim više od menopauze i razdoblja pre mesečnog ciklusa. Razlog je taj što čokolada podstiče lučenje serotonina - hormona sreće i zadovoljstva.

Bolovi u stomaku

Tupi i neobjašnjivi bolovi u stomaku ili pak želudčane tegobe najčešći su simptomi snažnog i hroničnog stresa. Istraživane sprovedeno na uzorku od 2.000 ispitanika potvrdilo je kako su osobe koje su prolazile kroz najstresnija razdoblja života sećale brojne tegobe vezane uz stomačne bolove, probavne smetnje i želudčane tegobe.

5 nepoznatih istina o menstruaciji: Svaka žena mora da zna!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs