Počnite već danas

Zaštite se od raka: Šest jednostavnih koraka do zdravlja!

Svi možemo da uradimo nešto u svom životu kako bismo poboljšali zdravlje, a ovih šest koraka sprečavaju pojavu raka
Medicina
11:52h Autor:
Zaštite se od raka: Šest jednostavnih koraka do zdravlja!
Foto: Shutterstock

Svakodnevno do nas dolaze informacije o ljudima obolelim od raka, a neretko imamo iskustvo i iz prve ruke. Uplašeni od ove bolesti panično tražimo čudotvorni lek. Međutim, kako biste sprečili nastajanje ove teške bolesti, predlažemo da isprobate ovh šest jednostavnih koraka:Hranite se zdravo

Najvažniji deo prevencije raka je vaša dijeta. Vaša ishrana bi trebala biti što zdravija. Jedite celovitu hranu u njenom prirodnom obliku. Ograničite unos brze i prerađene hrane. Čitajte etikete na ambalaži proizvoda. Izbegavajte konzervanse, umetne boje i ostale aditive. Kada je to moguće, kupujte hranu iz biološkog uzgoja. To se naročito odnosi na voće, jer ono najviše upija pesticide, te proizvode životinjskog porekla koji mogu sadržiti hormone i antibiotike. Šećer hrani rak. Ograničite unos belog rafiniranog šećera. Povećajte unos lanenog ulja koje dokazano sprečava širenje stanica raka.

Svaki dan popijte sok od šargarepe i đumbira: 4 sjajna razloga!

Izbegavajte toksine

Toksini su postali deo naše svakodnevice. Toksini mogu uzrokovati mnoge zdravstvene tegobe poput alergije, astme, hormonskih poremećaja - sve do raka. Moguće je smanjiti prisutnost toksina u vašem domu. Mnoga sredstva za čišćenje i ličnu negu sadrže sintetičke kemikalije dobijene iz nafte. Na ovoj listi su sredstva za pranje veša, čišćenje doma, pranje posuđa, mirisni mikrosprejevi, šamponi, kreme, paste za zube, parfemi i kozmetika.Preporučujemo da koristite ekološka sredstva za čišćenje i organsku kozmetiku. Ako pušite, odmah razmislite o tome da prestanete s time. Bez obzira na to što mislite, cigarete zaista uzrokuju rak. Unosite što manje alkohola jer i on povećava rizik od mnogih vrsta karcinoma. Redovno čistite organizma od toksina.

Uzrok nastanka raka dojke: Evo čega svaka žena mora da se pazi!

Vežbajte

Pobrinete se za to da vežba postane deo vašeg života. Označite dane za vežbu na kalendaru i držite se plana.Uskoro ćete primetiti da su se vaše raspoloženje i san poboljšali, osećaćete se sretnijima i punima energije. Osim toga, vežba će vas zaštititi od mnogih vrsta raka. Istraživanja pokazuju da 3-4 sati vežbe nedeljno smanjuju rizik od raka dojke za 40%, raka prostate za 30%, a raka creva - za zapanjujućih 50%.

Opuštajte se

Naš život je prepun stresa, a stres se danas povezuje sa mnogim bolestima. Najnovija istraživanja su otkrila da hormoni stresa uzrokuju pad imuniteta i pogoduju razvoju stanica karcinoma. Stoga, naučite kako da se opustite. Nije bitno koliko je vaš život napunjen stresom. Bitno je kako se nosite sa njim.

Meditacija, šetnja u prirodi, lagane vežbe, topla kupka, dobar film, druženje sa prijateljima ili porodicom dobar su način da se opustite i zaboravite na svakodnevne probleme.

Oči u oči sa rakom dojke: Hrabre i uporne žene pobedile tumor! (FOTO)

Sunčajte se

Nedostatak vitamina D povezuje se sa osteoporozom, astmom, srčanim bolestima, multiplom sklerozom, a sada i karcinomom. Studije potvrđuju da je vitamin D bitan, ne samo za prevenciju raka, nego i uništava već postojeće tumore. Vitamin D možete dobiti apsolutno besplatno: organizam ga stvara kada se izlažete sunčevoj svetlosti.Svakodnevno provodite na suncu barem 15-20 minuta da biste dobili dovoljne količine ovog važnog vitamina.Ne zaboravite da sredstva za sunčanje s SPF zaštitom blokiraju stvaranje vitamina D.

Unosite dodatne nutrijente

U naše vreme osiromašenog tla i nekvalitetne hrane, unos dodatnih nutrijenata je izbor mnogih ljudi. Uobičajeno je čuti da je beskorisno, čak štetno, uzimati dodatke ishrani. Takvo razmišljanje je pogrešno. Vitamini, minerali, biljni ekstrakti i drugi dodaci su korisni, a odnos korist-cena je izuzetno povoljan. To su dokazale hiljade nezavisnih istraživanja. Još važnije, isto tvrde mnogi ljudi koji su bolovali od raznih poremećaja ili bolesti, uključujući tumore.Za prevenciju raka najbitniji je unos adekvatne količine antioksidanata.

Ukoliko se plašite da ćete dobiti rak, nemojte da radite ovo!

Kako starimo i naše stanice neizbežno stare i oštećuju se. Antioksidanti mogu popraviti ovu štetu i sprečiti daljnji rast kancerogenih stanica. Naše telo godinama počinje stvarati manje antioksidanata, zbog toga ih je korisno unositi u obliku dodataka ishrani.

Najjači poznati antioksidanti su astaksantin, resveratrol, alfa lipoična kiselina te L-glutation. Možete dodati i aktivatore imuniteta kao što su lekovite gljive, pektin iz citrusa, vitamin C, selen, cink.

Ovo je jednostavna plan zaštite od raka koji može da pomogne, u svakom slučaju ne može da škodi.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs