Zašto preskakanje doručka predstavlja rizik po srce? Stručnjaci nisu sigurni ali smatraju da su ljudi koji ne doručkuju gladniji tokom dana i jedu veće obroke. To znači da telo mora da procesuira više kalorija za kraće vreme, što može da dovede do porasta nivoa šećera u krvi i zagušenja arterija.
Studija sprovedena na grupi starijih muškaraca koji su redovno preskakali doručak pokazala je da imaju 27 odsto više šansi da dožive srčani udar od onih koji su doručkovali. Stručnjaci sa Harvarda kažu da ti rezultati mogu da se primene i na druge grupe.
Stručnjaci nisu proučavali šta su učesnici studije jeli za doručak, tako da ne mogu da procene da li je mastan ili sladak doručak bolji od nikakvog.
"Ne znamo da li je reč o vremenu ili sadržaju doručka. Verovatno oba", kaže jedan od stručnjaka Endru Odegard. "Generalno, ljudi koji doručkuju zdravije se hrane", dodao je on.
Stručnjaci su 1992. počeli da proučavaju grupu od oko 27.000 muškaraca i ispostavilo se da njih 13 odsto redovno preskače doručak. Zanimljivo je da su svi bili medicinski profesionalci poput zubara i veterinara i da su imali oko 45 godina. Tokom narednih 16 godina, 1.527 je doživelo srčani udar uključujući 171 onih koji su redovno izbegavali da doručkuju.
Drugim rečima, preko 7 odsto onih koji nisu doručkovali imali su srčane udare u odnosu na 6 odsto onih koji su doručkovali. Stručnjaci su proračunali da se rizik penje na 27 odsto uzevši u obzir i faktore poput pušenja, konzumiranja alkohola, visokog krvnog pritiska i gojaznosti.
"Poruka je jednostavna", rekao je jedan od autora studije Erik Rim. "Doručak je važan obrok".