Rešava mnoge probleme

Dovoljno je da pojedete samo jednu bananu dnevno: Evo šta će se dogoditi!

Velike količine gvožđa u bananama omogućavaju i stimulišu proizvodnju hemoglobina te na taj način smanjuju šanse oboljenja od anemija, ali i pomažu u izlečenju
Medicina 14.04.2015. - 17:39h Autor: stvarukusa.rs
Foto: Shutterstock

Banana je tropsko voće koje je mnogima omiljeno, ali većina ljudi nije ni svesna koliko su banane zdrave!

 

One mogu pomoći kod mnogih zdravstvenih stanja, zato je i te kako poželjno da pojedete barem jednu dnevno!

 

Depresija

 

Prema istraživanju sprovedenom na ljudima koji pate od depresije, mnogi su se osećali bolje nakon jedenja banane. Razlog je sastojak triptofan, vrsta belančevine koju telo pretvara u serotonin, tzv. hormon sreće, koji opušta, poboljšava raspoloženje i čini nas srećnijima.

 

Glavni simtomi depresije - Kako da znate da li je vreme za lekara!

 

PMS

 

Zaboravite na pilule, jedite banane. Vitamin B6 kojime banana obiluje reguliše nivo glukoze što direktno utiče raspoloženje.

 

Anemija

 

Velike količine gvožđa u bananama omogućavaju i stimulišu proizvodnju hemoglobina te na taj način smanjuju šanse oboljenja od anemija, ali i pomažu u izlečenju.

 

Krvni pritisak

 

Ovo jedinstveno voće obiluje kalijumom, a sadrži malo soli, što je idealna razmera u borbi protiv visokog krvnog pritiska. Čak je i Američka agencija za hranu i lekove potvrdila da ovi plodovi mogu biti korišćeni za proizvodnju lekova i drugih sredstava u borbi protiv moždanog udara i povišenog krvnog pritiska.

 

12 dana jela samo banane - Žena opisala neverovatnu transformaciju celog tela! (FOTO)

 

Mozak

 

Dve stotine učenika Tvikenham škole u Engleskoj su čitavu godinu, s ciljem da lakše završe ispite, jeli banane za doručak, užinu i ručak. Pokazalo se da je ovo dovelo do toga da učenici bolje i lakše uče jer su pažljiviji zahvaljujući kalijumu iz banana.

 

Zatvor

 

Bogate vlaknima banane pomažu u normalnom radu creva bez upotrebe laksativa.

 

Mamurluk

 

Jedan od najbržih načina umanjivanja mamurluka jeste banana milkšejk, zaslađen medom. Banana umiruje stomak i uz pomoć meda nadoknađuje nivo šećera u krvi, a mleko umiruje i hidrira organizam.

 

Gorušica

 

Banane svojim sastojcima prirodno deluju protiv kiselosti organizma, što ih čini idealnim saveznikom u borbi protiv gorušice.

 

6 recepata za poslastice sa bananama - Dezerti kojima nećete moći da kažete Ne! (FOTO)

 

Jutarnja mučnina

 

Banana kao užina pomaže u održavanju idealnog nivoa šećera u krvi čime direktno umanjuje šanse za jutarnje mučnine.

Ujed komarca

 

Pre nego posegnete za kremama i drugim sredstvima za umirivanje nakon uboda, protrljajte mesto uboda unutrašnjom stranom kore banane. Mnogi su potvrdili da je olakšanje neverovatno i da se smanjuje otok i iritacija.

 

Nervi

 

Banane obiluju B vitaminom koji umiruje nervni sistem. Umesto obrađene preslatke i masne hrane, u stresnim trenucima ili posle njih, organizmu je neophodno osigurati nivo šećera u krvi za šta su banane idealne kao izvor ugljenih hidrata.

 

Izborite se sa stresom i problemima - Mudra priča psihologa koju svako treba da pročita!

 

Čir

 

Banane se koriste kao hrana koja pomaže kod crevnih oboljenja zbog svog mekog sastava i glatkoće. To je jedino voće koje je dozvoljeno jesti bez opasnosti čak i kod najtežih oblika oboljenja. Banane neutrališu kiselost organizma i umanjuju nadraženost, stvarajući oblogu u unutrašnjosti želuca.

 

Kontrola temperature

 

U mnogim kulturama banane se koriste kao sredstvo za rashlađivanje, čak i kod trudnica. Na Tajlandu trudnice jedu banane kako bi bile sigurne da će se beba roditi s normalnom temperaturom.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs