Strah od bolesti neće učiniti da nestane

5 simptoma raka koje žene najčešće ignorišu

Žene imaju tendenciju da budu opreznije od muškaraca kada su u pitanju odlasci doktoru i pregledi. Međutim, kada su u pitanju simptomi raka, mnoge žene često zanemare znakove upozorenja
Medicina 21.07.2013. - 19:05h Autor: cure.ba
Foto: Shutterstock

Strah od opake bolesti i zabluda da je uvek smrtonosna, sprečava mnoge da provere simptome. Međutim, ignorisanje znakova upozorenja ne znači da će bolest nestati sama od sebe. Iako mogu biti benigni, ako imate simptome koji su uporni ili su postali sve gori, potrebno je da odete kod doktora što pre. Dakle, imajući to u vidu, pogledajte sledeće zabrinjavajuće simptome koje žene često ignorišu.

Neobjašnjiv gubitak težine

Gubljenje težine kada imate par dodatnih kilograma sasvim je dovoljno da vam popravi dan. Međutim, ako se gubitak težine dešava kada i ne pokušavate da se rešite suvišnih kilograma (u slučaju da gubite više od 5 kilograma mesečno), potrebno je da odete kod lekara.

Naduven stomak

Naduven stomak, posebno tokom onih dana u mesecu, sasvim je normalna stvar, pa mu žene i ne ogroman značaj. Međutim, ako se čini da vam je stomak stalno naduven i da taj osećaj prate i drugi simptomi, kao što su česti odlasci u toalet i lokalni bol, postoji šansa da se radi o nečemu mnogo ozbiljnijem.

Promene na grudima

Niko ne poznaje vaše grudi bolje od vas te i ako ne idete na redovne preglede, primetićete bilo kakve promjene. U obzir ne dolaze samo grudvice – zadebljanja, crvenilo, iscedak iz bradavica – obavezno obratite pažnju na pomenuto i, u slučaju da je došlo do promena, obavezno se obratite doktoru. Zapamtite da ako se otkrije na vreme, rak dojke može uspešno da se izleči.

Krvarenje između mentruacija

Ako imate redovne menstruacije i ako odjednom počnete da krvarite između ciklusa, a ako se to nikada ranije nije dešavalo, onda to može biti problem. Nenormalno krvarenje je čest rani simptom raka endometrija ili raka debelog creva pa ako vam se to desilo (ili dešava) obavezno posetite doktora.

Promene na koži

Kao što proveravate promene na mladežima, ne zaboravite da pazite i na promene pigmentacije kože ili pojavu mrlja koje imaju različitu teksturu od teksture vaše kože. Koža može biti jedan od prvih pokazatelja da nešto nije u redu sa vašim zdravljem i taj znak upozorenja nikako nemojte ignorisati.

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...