Signali koje vam telo šalje

9 razloga za neredovnu menstruaciju

Istraživanja pokazuju da skoro svaka žena nekada doživi neredovnu menstruaciji, iako u većini slučajeva ovakvo stanje nije opasno, važno je da se shvati uzrok neredovnosti. Evo i nekoliko uobičajenih razloga
Medicina
19:42h Autor:
9 razloga za neredovnu menstruaciju
Foto: Shutterstock

Iako neredovne menstruacije nisu retkost za mnoge žene, važno je razumeti razloge zbog kojih se one dešavaju i šta je to što vaše telo pokušava da vam kaže.

Istraživanja pokazuju da gotovo svaka žena, s vremena na vreme, doživi neredovnu menstruaciju, i iako u većini slučajeva ovakvo stanje nije opasno, važno je da se shvati uzrok nepravilnosti, tj. neredovnosti. Pa, da vidimo.

Više nego bilo šta drugo: 4 rana pokazatelja trudnoće!

TrudnoćaKada je u drugom stanju, žensko telo proizvodi različite nivoe hormona usled čega dolazi do prestanka menstruacije. Međutim, u nekim slučajevima žena iskusi slabije krvarenje ili kašnjenje menstruacije pre nego što se ona u potpunosti obustavi tokom trudnoće.

StresStres je najčešći uzrok neredovne menstruacije. Kortizol, hormon stresa, direktono utiče na to u kojim količinama telo proizvodi estrogen i progesteron (polne hormone). Ako u krvotoku imate previše kortizola, sve su šanse da će vam menstruacija kasniti.

Ishrana

Još jedan veoma bitan razlog usled kojeg dolazi do kašnjenja ili izostanka menstruacije jeste i hrana koju jedete, konkretnije vaša telesna težina. Ako uglavnom konzumirate namirnice bogate ugljenim hidratima ili ako ste dobili na težini, vaše telo će proizvoditi različite nivoe određenih hormona koji će se menjati kada ovulirate. Isto važi i za žene koje su izgubile na težini.

Zdravlje i gaćice: 4 opasne stvari u vezi sa donjim vešom!

VežbanjeVašem telu je tokom menstruacije potrebna energija. Ako trošite previše energije na vežbanje, vašem telu neće ostati mnogo energije tokom onih dana u mesecu.Kontracepcijske piluleVašem telu može biti potrebno i nekoliko meseci da se navikne na dozu hormona koju unosite putem kontracepcijskih pilula. Ako ih koristite, onda postoji i veoma velika verovatnoća da imate neredovnu menstruaciju.

Previše alkohola

Jetra pomaže u regulisanju menstrualnog ciklusa tako što metabolizuje estrogen i progesteron. Prekomerne količine alkohola mogu izazvati oštećenja jetre i da poremete proces metabolizovanja pomenutih hormona.Sindrom policističnih jajnikaPrilično česta komplikacija, sindrom policističnih jajnika izaziva stvaranje cista na jajnicima čime se ometa redovno ovuliranje. Ostali simptomi uključuju preteranu dlakavost, debljanje, pojavu peruti i neplodnost. Ukoliko dođe do komplikacija, one obično uključuju endometriozu, rak jajnika i srčana oboljenja.MenopauzaKao i kod trudnoće, u ovom životnom razdoblju dolazi do promene nivoa hormona u organizmu. Neredovna menstruacija može da se javi i do 10 godina pre same menopauze (obično kada je žena u kasnim 40-im ili ranim 50-im godinama).

10 stvari koje ženama padaju na pamet pre i za vreme menstruacije: Nisam valjda trudna!

Korišćenje lekova

Ako ste nedavno bili bolesni i morali ste da uzimate lekove, velika je verovatnoća da će vam menstruacija kasniti dan-dva. To se dešava uglavnom zbog toga što većina lekova ometa način na koje vaše telo proizvodi estrogen i progesteron.U zavisnosti od uzroka nepravilnosti, odnosno neredovnosti vaše menstruacije, možda nećete moći ništa da uradite po tom pitanju. Razgovarajte sa doktorom o simptomima koje imate i koliko vam je menstruacija neredovna. Doktor vam može prepisati plan lečenja koji uključuje hormonske kontraceptive (oni regulišu menstrualni ciklus i drže bilans hormona na optimalnom nivou), aktivnosti koje smanjuju nivo stresa, promene u ishrani i plan fizičkih aktivnosti, tj. vežbanja.

Kod neredovne menstruacije vam može pomoći pelin, biljka koja je u našem jeziku sinonim za gorčinu, a upravo je ta gorčina u kombinaciji sa mnogim drugim lekovitim svojstvima svrstava među najlekovitije biljke. Ovde možete pročitati kako da uz pomoć baš ove biljke pronađete rešenje.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs