Naša jetra je vrlo poseban organ - čak i kada je oštećena za više od 50 odsto, ona se može u potpunosti obnoviti.
Mehanizam obnavljanja jetre još uvek nije u potpunosti jasan. Ali jasno je jedno - ta njena sposobnost je ključna za naše zdravlje.
Jetra je najvažniji metabolički organ u telu. Između ostalih zadataka, ima ulogu pročišćavanja krvi od toksina.Današnji svet je drugačiji od sveta u kojem smo nekad živeli. Čovek je stvorio hiljade novih hemijskih mešavina koje inače ne postoje u prirodi. Mnoge su deo naše ishrane (konzervansi, arome, boje). Druge unosimo sa lekovima koje mnogi od nas svakodnevno koriste.
Živeo je 152 godine zbog jednog napitka: Sprečava svaku bolest!
Hemija se koristi i u kozmetici, sredstvima za čišćenje, tekstilnoj industriji itd. Sve te hemikalije svakodnevno prolaze kroz našu jetru kojoj ne preostaje ništa drugo nego da se nosi sa ovim teretom. U većini slučajeva, naša jetre uspeva da pročisti krv od ovih toksina.
Međutim, postoje situacije kada je jetra zaista preopterećena i potrebna joj je pomoć, na primer: bolesti jetre, trovanje, preterano uzimanje lekova, prekomerno konzumiranje alkohola, nepravilna ishrana tokom dužeg vremena.
Ljudi su oduvek poznavali i koristili biljke koje štite i obnavljaju jetru. Biljke za obnavljanje jetre
Med i cimet kao najbolji lek: Sve primene moćne mešavine!
1. Sikavica (čičak)Do sada najbolje rezultate u prevenciji i lečenju oštećenja jetre pokazala je sikavica. Glavni aktivni sastojak sikavice je silimarin. Silimarin je kompleks različitih supstanci (silibina A i B, izo-silibina, silikristina, silidianina, flavonoida poput kvercetola i taksifolina itd).
Ove supstance zajedno učestvuju u regeneraciji jetre i njenoj zaštiti.
Sprvedena su istraživanja sa zelenom pupavkom - jednom od najotrovnijih gljiva koja uzrokuje opasno oštećenje jetre i ubija oko 30 odsto svojih žrtava.
U istraživanju silimarin su davali pre konzumiranja ove gljive i 10 minuta nakon konzumiranja gljive. U obe grupe, sikavica je pružila 100 odsto efikasnu zaštitu od delovanja otrova zelene pupavke.
Silimarin je jak antioksidant (10 puta jači od vitamina E). Povećava nivo glutationa u jetri za 35 odsto.
Upozoravaju nutricionisti: Ovo je lista posebno nezdrave hrane!
Glutation je odgovoran za čišćenje jetre od širokog spektra toksina. S povećanjem nivoa glutationa, jetra ima veću moć da očisti krv od otrovnih supstanci. Na takav način konzumiranje sikavice ima kako zaštitno, tako i obnavljajuće delovanje na našu jetru.
Doziranje:
- 70-240 mg sikavice tri puta dnevno
- 140 mg silimarina tri puta dnevno
Napomena: Naše telo može da se navike na silimarin. Zbog toga ga uzimajte 2 nedelje, pa napravite pauzu od 2 nedelje. Nakon toga možete da ponovite terapiju.
2. MaslačakJedite maslačak! Ova biljka raste u svakom vrtu. Uberite lišće maslačka, operite ga i dodajte u salatu. Maslačak možete pronaći i u prodavnicama zdrave hrane u obliku tinkture ili kapsula.Maslačak je nevjerojatno koristan kada je riječ o zdravlju jetre i drugih organa povezanih sa njom.
Ova biljka se uspešno koristi u lečenju mnogih bolesti jetre: hepatitisa, upale jetre, jetrenih kamenaca, insuficijencije jetre, žutice itd. Maslačak deluje kao tonik za jetru i pomaže njenoj funkciji.
Doziranje:
- 4-8 ml svežeg soka korena maslačka (1-2 kafene kašičice) jedanput dnevno
- 2-8 mg suvog korena maslačka jedanput dnevno, u čaju
- 4-8 ml ekstrakta maslačka jedanput dnevno (razrediti u vodi ili čaju)
Đumbir kao moćan lek iz prirode: Kako pravilno da ga koristite!
3.Sladić Kinezi već odavno koriste ovu biljku za lečenje jetre. Research Group of Liver Disease i Shanxi Medical College sproveli su istraživanja koja su potvrdila da sladić neutralizuje toksine u jetri. Istraživanja, takođe, potvrđuju da sladić povećava stvaranje interferona, koji se obično koristi za lečenje hepatitisa B.
Od 1950. godine lekari, kako na Istoku, tako i na Zapadu, uspešno koriste glycyrrhizin - spoj dobijen iz sladića - za lečenje hepatitisa.
U Japanu glycyrrhizin se pokazao toliko efikasnim da je postao standardan dio terapije protiv ove bolesti.
Doziranje: 7-8 grama korena sladića dnevno