Zdravlje zuba i desni

5 neprijatelja blistavog osmeha: Namirnice koje morate izbegavati!

Limunska kiselina iz gaziranih pića nagriza gleđ i ubrzava propadanje zuba, dok se bombone i hleb lepe na zube čime se povećava rizik od karijesa
Medicina
23:44h Autor:
5 neprijatelja blistavog osmeha: Namirnice koje morate izbegavati!
Foto: Shutterstock

Šećer je glavni neprijatelj zdravih zuba, a skriva se u slatkišima, gaziranim sokovima i u citrusima. Pomorandža, limun i grejp obiluju jakom kiselinom koja nagriza gleđ i pospešuje propadanje zuba.

Počnite već danas: Postignite i do 10 godina mlađi izgled uz 8 jednostavnih trikova!

Bombone su pune šećera i lako se zalepe za površinu zuba što sprečava neutralizaciju kiselina. Bakterije u ustima pretvaraju šećer iz bombona u kiselinu koja potom oštećuje gleđ i ubrzava nastanak karijesa.

Na zubima žive bakterije koje se hrane šećerom, a u jednoj limenci gaziranog pića ima dosta šećera. Osim toga, gazirana pića sadrže fosfornu i limunsku kiselinu koja omekšava gleđ, podstiče propadanje zuba i povećava rizik od karijesa.

Kako sam izbelela zube kod kuće: Liz otkriva svoj recept za blistav osmeh (VIDEO)

Slično kao bombone i hleb, testenina i krompir obiluju šećerom i lepe se na zube. To oštećuje zubnu gleđ i povećava rizik od karijesa zbog čega se preporučuje čišćenje zuba koncem.

Alkoholna pića smanjuju prirodnu proizvodnju pljuvačke koja štiti zube od ostataka hrane i štetnih kiselina pa nadražuje desni. Suvoća usta povećava rizik od bolesti desni.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs