Obratite pažnju

Niske temperature mogu izazvati srčani udar: 5 saveta kako da sačuvate zdravlje tokom zime!

Starijim ljudima preporučuje se izbegavanje jutarnje hladnoće, a opšti saveti za sve tokom hladnih dana jeste pojačan unos tečnosti, naročito čajeva, koji pomažu da se telo zagreje, a poželjno je i boraviti u toploj prostoriji što više
Medicina 03.02.2015. - 22:35h
Foto: Shutterstock

Kod zdravih ljudi pri promeni temperature uglavnom se javlja osećaj nelagodnosti i dekoncentracija. Mogu se pojaviti bolovi u zglobovima, kao i nemir i nesanica, a kod hroničnih bolesnika kod ekstremnijih promena temperature mogu se razviti ozbiljniji problemi.

 

Kada je napolju ekstremno hladno, krvni sudovi se sužavaju, što ograničava protok krvi kroz vene i otežava rad srcu, koje zato pumpa brže. Već kod pada temperature od dva Celzijusa u jednom danu broj srčanih udara može se povećati do dva odsto u roku od dve nedelje od zahlađenja. Takođe, većem je riziku izloženi su plućni bolesnici, jer se tada pogoršava stanje astme, a može se pojaviti i emfizem pluća (otežano disanje kao posledica bronhitisa).

 

Starijim ljudima preporučuje se izbegavanje jutarnje hladnoće, a opšti saveti za sve tokom hladnih dana jeste pojačan unos tečnosti, naročito čajeva, koji pomažu da se telo zagreje, a poželjno je i boraviti u toploj prostoriji što više.

 

Ruski lekar otkrio recept za najmoćniji napitak - Jak imunitet, brz metabolizam, dobro varenje!

 

Pet najboljih saveta za meteoropate:

 

1. Laganija hrana

 

Zimi treba jesti laganiju hranu - variva sa puno povrća i namirnice sa više vitamina i minerala koje krvni sistem održavaju zdravim.

 

2. Dovoljno sna

 

Lezite pre ponoći i obezbedite sebi najmanje sedam sati sna svakog dana, koliko je organizmu potrebno za normalno funkcionisanje. Priuštite sebi i dvadesetak minuta odmora popodne.

 

Kojih 6 stvari treba obaviti pred spavanje, saznajte OVDE - Olakšajte sebi život i popravite zdravlje!

 

3. Tuširanje

 

Kad počnete da osećate simptome, tuširajte se više puta na dan, naizmenično toplom i hladnom vodom, pa se istrljajte peškirom, što će podstaći cirkulaciju i ojačati imunitet.

 

4. Sauna

 

Naučnici su otkrili da među ljudima koji redovno idu u saunu ima najmanje meteoropata, jer se njihovo telo naviklo na promene temperature.

 

A koje greške u nezi činimo čim dođe hladno vreme, saznajte OVDE - Ne zaboravite na stopala!

 

5. Budite na oprezu

 

Hronični bolesnici kod kojih simptomi traju duže od nedelju dana treba da se posavetuju sa lekarom, kako bi se otklonila sumnja na ozbiljnije zdravstvene probleme.

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs