Obratite pažnju

Niske temperature mogu izazvati srčani udar: 5 saveta kako da sačuvate zdravlje tokom zime!

Starijim ljudima preporučuje se izbegavanje jutarnje hladnoće, a opšti saveti za sve tokom hladnih dana jeste pojačan unos tečnosti, naročito čajeva, koji pomažu da se telo zagreje, a poželjno je i boraviti u toploj prostoriji što više
Medicina
18:14h
Niske temperature mogu izazvati srčani udar: 5 saveta kako da sačuvate zdravlje tokom zime!
Foto: Shutterstock

Kod zdravih ljudi pri promeni temperature uglavnom se javlja osećaj nelagodnosti i dekoncentracija. Mogu se pojaviti bolovi u zglobovima, kao i nemir i nesanica, a kod hroničnih bolesnika kod ekstremnijih promena temperature mogu se razviti ozbiljniji problemi.

Kada je napolju ekstremno hladno, krvni sudovi se sužavaju, što ograničava protok krvi kroz vene i otežava rad srcu, koje zato pumpa brže. Već kod pada temperature od dva Celzijusa u jednom danu broj srčanih udara može se povećati do dva odsto u roku od dve nedelje od zahlađenja. Takođe, većem je riziku izloženi su plućni bolesnici, jer se tada pogoršava stanje astme, a može se pojaviti i emfizem pluća (otežano disanje kao posledica bronhitisa).

Starijim ljudima preporučuje se izbegavanje jutarnje hladnoće, a opšti saveti za sve tokom hladnih dana jeste pojačan unos tečnosti, naročito čajeva, koji pomažu da se telo zagreje, a poželjno je i boraviti u toploj prostoriji što više.

Ruski lekar otkrio recept za najmoćniji napitak - Jak imunitet, brz metabolizam, dobro varenje!

Pet najboljih saveta za meteoropate:

1. Laganija hrana

Zimi treba jesti laganiju hranu - variva sa puno povrća i namirnice sa više vitamina i minerala koje krvni sistem održavaju zdravim.

2. Dovoljno sna

Lezite pre ponoći i obezbedite sebi najmanje sedam sati sna svakog dana, koliko je organizmu potrebno za normalno funkcionisanje. Priuštite sebi i dvadesetak minuta odmora popodne.

Kojih 6 stvari treba obaviti pred spavanje, saznajte OVDE - Olakšajte sebi život i popravite zdravlje!

3. Tuširanje

Kad počnete da osećate simptome, tuširajte se više puta na dan, naizmenično toplom i hladnom vodom, pa se istrljajte peškirom, što će podstaći cirkulaciju i ojačati imunitet.

4. Sauna

Naučnici su otkrili da među ljudima koji redovno idu u saunu ima najmanje meteoropata, jer se njihovo telo naviklo na promene temperature.

A koje greške u nezi činimo čim dođe hladno vreme, saznajte OVDE - Ne zaboravite na stopala!

5. Budite na oprezu

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs