Korisni saveti

Imate li grip ili prehladu: Kako da ih razlikujete, koji su simptomi i način lečenja!

ezite, odmorite, pijte dosta tečnosti jer će to sprečiti dehidrataciju usled znojenja i ohladiti vaš organizam
Medicina
05:06h Autor:
Imate li grip ili prehladu: Kako da ih razlikujete, koji su simptomi i način lečenja!
Foto: Shutterstock

Vi ste ubeđeni da ste prehlađeni, vaši prijatelji misle da imate grip, a obilje lekova iz apoteke, navodno, biće od pomoći za oba. Kako ih razlikovati?

Grip je ako...Vas pogodi kao grom iz vedra neba, imate povišenu temperaturu (preko 38,5 stepeni), drhtavicu, bol u mišićima, osećaj teskobe u grudima... Možete imati i kašalj, ili da vam nos curi, ali je manje verovatno da ćete imati probleme sa gornjim respiratornim traktom, kao što je to slučaj kod prehlade.

Vitaminska bomba od suvog voća po receptu ruskog akademika: Za zdravo srce i jak imunitet!

Šta treba da radite...Posetite doktora što pre, prepisaće vam lekove koje bi bilo najbolje uzeti u roku od 48 sati nakon pojave simptoma. Tretman će ublažiti simptome, ubrzati oporavak i značajno smanjiti šansu za pojavu komplikacija poput upale pluća ili bronhitisa.

Vekovima čuvana tajna japanskih samuraja: Eliksir za zdrave kosti i nalet energije! (FOTO)

Šta nikako ne treba činiti...Uzeti kombinaciju različitih lekova iz apoteke kako biste ublažili simptome i tako sebi olakšali. Nepažnjom se lako može desiti da udvostručite dozu nekog od sastojaka, a antibiotici su posebna priča - njih nipošto ne treba uzimati jer su namenjeni uništavanju bakterija, a ne virusa.

Prehlada je ako...Su simptomi pretežno vezani za područje od vrata naviše. Ako vam nos curi ili je zapušen, oči suze, boli vas grlo, kijate - vrlo verovatno imate prehladu. Za razliku od gripa, ovi simptomi se postepeno pogoršavaju tokom jednog ili dva dana. Telo vas može boleti i možete imati povišenu temperaturu, ali će simptomi biti znatno blaži nego kod gripa.

Imuno bomba koja pobeđuje svaku prehladu i grip - OVDE preuzmite recept!

Šta treba da radite...Bilo bi poželjno da svakog dana uzimate 250-500mg vitamina C, po mogućstvu čim se simptomi pojave. To nije garancija da će prehlada proći, a prevelike doze mogu iziritirati vaš želudac, ali svakako vredi pokušati. Isto važi za kapi/sprej za nos, s obzirom na to da antihistamini mogu isušiti sinuse. Redovno uzimanje pastila sa cinkom tokom 48 sati takođe može biti od pomoći.

Šta ne treba da radite...

Ako imate blagu temperaturu, nemojte posezati za lekovima za snižavanje temperature. Visoka temperatura pokazatelj je da se telo bori protiv infekcije. Lezite, odmorite, pijte dosta tečnosti jer će to sprečiti dehidrataciju usled znojenja i ohladiti vaš organizam. Izbegavajte dekongestante jer, iako smanjuju oticanje tkiva u nosnoj šupljini i izazivaju zgušnjavanje sluzi, imaju najbolji efekat samo prvi put. Svakog narednog moraćete da povećate dozu, a to ćete morati da činite i sve češće.

U kakvom je stanju vaš mozak, koje vam bolesti prete: Stanite na jednu nogu i proverite!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs