Pogledajte se u ogledalu

Pročitajte bolest sa jezika: Otkrijte na vreme prve simptome!

Jezik zdrave osobe je rozikaste boje, kao i sluzokoža kojom je obložena usna šupljina, a njegova površina je ravna i bez nepravilnosti
Medicina
04:26h Autor:
Pročitajte bolest sa jezika: Otkrijte na vreme prve simptome!
Foto: Shutterstock

Da li imate naviku da, dok perete zube, u ogledalu pogledate jezik? Ako je vaš odgovor ne, vreme je da počnete. To je veoma jednostavan način da na vreme otkrijete eventualne promene i saznate nešto o svom zdravstvenom stanju, prenosi Lovesensa.rs.

Zdrav jezik odraz je zdravog tela, dok njegov neprirodan izgled može da bude simptom bolesti. Osobe koje u svojoj ishrani pretežno konzumiraju kuvana jela, bez previše vlakana, imaju jezik svetlije boje u odnosu na one koji jedu više svežeg povrća, žitarica, voća i mesa.

Najjeftiniji gutljaj za svež dah: Uklanja ostatke hrane i nakupljene bakterije!

Jezik zdrave osobe

je rozikaste boje, kao i sluzokoža kojom je obložena usna šupljina, a njegova površina je ravna i bez nepravilnosti. Povišena telesna temperatura, gljivične bolesti, smetnje sa disajnim organima, pa i nedostatak vitamina B12 ili gvožđa, kao i neke druge tegobe i promene, kao rezultat imaju promenu boje i izgleda jezika.

Promene u urinu zbog kojih treba da se obratite lekaru: Ne ignorišite ovih 7 simptoma!

Tamna boja jezika

Izgled: Jezične papile su izdužene i tamne, jezik na dodir nije bolan, ali je lepljiv.

Tamna boja najčešće je posledica prekomerne upotrebe antiseptičnih sredstava, upotrebe antibiotika ili pušenja. Protiv ovih promena dovoljno je četkicom ili specijalnom „gumicom" koja se nalazi na nekim četkicama za zube, energično protrljati jezik i podstaći ljuštenje tamnog sloja. U nekim slučajevima lekar može prepisati ispiranje usta specijalnim sredstvom na bazi retinola.

Beličasti sloj na jeziku

Izgled: Lepljiv i prekriven debelim belim slojem, jezik kao da je otežao i teško je pokretljiv.

Ovo je znak otežanog i usporenog obnavljanja ćelija jezika. Najčešće se takve promene javljaju pri povišenoj telesnoj temperature ili jakoj prehladi. Međutim, promene mogu da budu i pokazatelj problema sa digestivnim traktom.

Stopala su ogledalo zdravlja: Ove promene ukazuju na ozbiljne bolesti!

Jezik prekriven crvenim tačkicama

Izgled: Na jeziku se pojavilo mnoštvo neprijatnih ispupčenih crvenih tačkica.

Uz to, osoba sa ovakvim jezikom može da oseća bol u grlu i mučninu i može da ima povišenu temperaturu, a na koži joj se iznenada mogu pojaviti male crvene mrlje. Ovo je mogući simptom šarlaha, zarazne bolesti prouzrokovane bakterijom streptokokom, koja najčešće pogađa decu. Obavezno bi se trebalo javiti lekaru koji će odrediti terapiju na bazi ciljanih antibiotika kako bi se ubrzao proces izlečenja i smanjila opasnost prenošenja zaraze.

5 ozbiljnih bolesti koje može da otkrije vaš stomatolog: Dijabetes, demencija, osteoporoza

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs