Stručnjaci otkrivaju

Vitamin E pomaže u lečenju upale pluća kod starijih osoba

Nakon dva dana uzimanja povišene doze ovog ključnog vitamina primećeno je čak hiljadu puta manje bakterija u plućima
Medicina
08:00h
Vitamin E pomaže u lečenju upale pluća kod starijih osoba
Foto: Shutterstock/Ilustracija

Upala pluća je najčešće posledica infekcije pneumokokom, odnosno bakterijom Streptokokus pneumonija, a u odbrani su najbitniji neutrofili - vrsta belih krvnih ćelija.

Da li ste znali da vitamin E može da obriše godine sa lica?! Više saznajte OVDE.

Obzirom da proces starenja često prati i slabljenje funkcije neutrofila, osobe starije od 65 godina su pod većim rizikom od komplikacija upale pluća, piše stručni žurnal Immunology. Zato su, kažu stručnjaci, u istraživanju korišćeni stariji miševi koji su četiri sedmice pre izlaganja pneumoki bili podeljeni u dve grupe koje su dobijale dve različite doze vitamina E.

Kontrolna grupa dobijala je preporučenu dozu, dok je eksperimentalna dobijala veću dozu vitamina E, koja bi kod ljudi bila ekvivalentna unosu od 200 Internacionalnih jedinica dnevno.

A kako vitamin C može da vam pomogne u borbi protiv bora, saznajte OVDE.

Rezultati su pokazali da su, u poređenju s kontrolnom grupom, miševi koji su dobijali veću dozu vitamina E, nakon dva dana od infekcije pneumokokom imali čak hiljadu puta manji broj bakterija u plućima i dva puta manji broj neutrofila.

To je rezultiralo znatno manjim oštećenjem plućnog tkiva pa je primećeno da se eksperimentalna grupa s infekcijom nosila poput mladih miševa.

Autori istraživanja su zaključili da rezultati imaju potencijalni klinički značaj i da bi ulogu dodataka vitamina E u borbi protiv upale pluća kod starijih trebalo podrobnije ispitati i na ljudima.

OVDE pogledajte modele kakve još niste videli - Novu kolekciju Dolče i Gabane promovišu bake! (FOTO)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs