Stručnjaci otkrivaju

Dobra vest za žene koje odlažu trudnoću: Naučnici veruju da kasnije rađanje produžava život

Ovo ne znači da bi žene trebale da rađaju kasno kako bi produžile životni vek, već se radi o tome da mogućnost začeća u kasnijoj dobi upućuje na to da ženin reproduktivni sistem polako stari, što se može povezati i sa ostatkom njenog tela - rekao je koautor studije
Medicina
23:50h Autor:
Dobra vest za žene koje odlažu trudnoću: Naučnici veruju da kasnije rađanje produžava život
Foto: Thinkstock

Na Medicinskom fakultetu u Bostonu sprovedena je studija čiji rezultati donose dobre vesti za žene koje planiraju trudnoću nakon 30. godine života - žene koje mogu prirodnim putem da zatrudne nakon 33. godine, imaju veće šanse da će doživeti duboku starost.

U 95. godini otišao u penziju, puca od energije i zdravlja - Recept lekara (100) za dug život pročitajte OVDE.

"Ovo ne znači da bi žene trebale da rađaju kasno kako bi produžile životni vek, već se radi o tome da mogućnost začeća u kasnijoj dobi upućuje na to da ženin reproduktivni sistem stari polako, što se može povezati i sa ostatkom njenog tela" - izjavio je Tomas Perls, profesor medicine i koautor studije i napominje da biološki satovi nekih žena jednostavno rade usporeno.

OVDE pročitajte neverovatnu priču žene koja se porodila u snu - Beba jedva preživela!

Proučavajući podatke jedne studije, Perls i njegove kolege su zaključili da 462 žene koje su poslednji put rodile posle 33. godine imaju dva puta veće šanse da dožive više od 95 godina, u poređenju sa onima koje su poslednje dete rodile do 29. godine.

Sumnja se da delimičan uticaj imaju i genetske predispozicije, koje mogu usporiti starenje i smanjiti rizik za bolesti koje najčešće pogađaju starije ljude.

Promene u menstruaciji otkrivaju vaše zdravlje - Na kojih 5 znakova treba da obratite pažnju, pročitajte OVDE.

Sve je, naravno, stvar genetike. Naime, ako rodite zdravo dete nešto kasnije u životu, vrlo je verovatno da će to i vaša ćerka moći da uradi.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs