Probajte

Sprečite moždani udar: Naučnici preporučuju mediteransku ishranu i prekid pušenja!

Jednom godišnje potrebno posetiti lekara radi kontrole krvnog pritiska, a preporučuje se i unos orašastih plodova i smanjenje količine soli u ishrani
Medicina
17:40h Autor:
Sprečite moždani udar: Naučnici preporučuju mediteransku ishranu i prekid pušenja!
Foto: Shutterstok

U časopisu Stroke (Moždani udar) nedavno su objavljene nove preporuke Američkog udruženja kardiologa za prevenciju moždanog udara, koje podstiču zaštitu zdravlja kardiovaskularnog sistema.

Radi se o preporukama za primarnu prevenciju koja se odnosi na osobe koje još nisu doživele šlog.

OVDE pročitajte ispovest Šeron Stoun kako se oporavila od moždanog udara - Učila sam ponovo da hodam!

Odbor koji je sastavljao preporuke je razmotrio sva dostupna istraživanja i kliničke studije da bi ponudio smernice koje se zasnivaju na čvrstim dokazima.

U cilju smanjenja rizika od moždanog udara, među preporuke spadaju mediteranska ishrana, s redovnim unosom orašastih plodova, manji unos soli u ishrani i prekid pušenja.

Stručnjaci, takođe, napominju da je jednom godišnje potrebno posetiti lekara radi kontrole krvnog pritiska koji, ako je blago povišen, treba lečiti i biti fizički aktivan, pravilno se hraniti i održavati poželjnu težinu.

Lekovi protiv bolova izazivaju moždani udar! Detalje pročitajte OVDE.

Ko ima visok krvni pritisak trebalo bi redovno da ga proverava kućnim aparatom za merenje pritiska. Ako terapija za visoki krvni pritisak ne deluje ili pacijent od lekova ima neželjene pojave, treba da se posavetuje sa lekarom oko promene terapije.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs