Obratite pažnju

11 problema koje otkriva izgled kože: Preosetljivost na sunce može biti znak lupusa!

Dermatološki pregled uključuje i pregled mladeža, što je odlično ukoliko se pojavilo maligno oboljenje u ranom stadijumu
Medicina
11:00h Autor:
11 problema koje otkriva izgled kože: Preosetljivost na sunce može biti znak lupusa!
Foto: Thinkstock

Postoji mnogo razloga da dermatologa posećujete redovno - oni mogu uočiti oštećenje kože ili potencijalno maligno oboljenje, proveriti mladeže, kao i da vam pomognu da pravilno negujete kožu u zavisnosti od potreba vašeg tipa kože.

Takođe, dermatolozi mogu da zapaze stanja koja ukazuju na druge zdravstvene probleme, koji se maskiraju iza promena na koži - piše DailyMakeover.com.

Evo 11 problema na koje poseta dermatologu može otkriti:

1. Žute beonjače

Ukoliko belinu ovog dela oka zameni žućkasta boja, to može ukazivati na probleme sa jetrom ili njeno otkazivanje - kaže dermatolog Soejl Simzar, a ovo stanje naziva se skleralna žutica.

6 prirodnih načina da pročistite jetru, otkrijte OVDE.

2. Podočnjaci i otoci oko očiju

Hrana bogata natrijumom i ishrana koja uključuje velike količine soli mogu uzrokovati zadržavanje vode u telu, uključujući i predeo ispod i oko očiju. Hronične alergije takođe mogu da se manifestuju na mestima gde je koža jako osetljiva, jer proširuju krvne sudove i mogu da uzrokuju njihovo curenje, što izaziva otoke u ovom delu lica.

OVDE saznajte na koje sve načine so oštećuje vaše zdravlje - nisu samo bubrezi u pitanju!

3. Hiperpigmentacija i diskoloracija

Izloženost suncu nije jedini uzrok hiperpigmentacije. Lekari upozoravaju da tamno ljubičaste, sive i braon fleke na koži, naročito na vratu, pod pazuhom ili na preponama mogu biti rani znak dijabetesa.

A kako očni pregled može otkriti probleme sa pritiskom i dijabetes, pročitajte OVDE.

4. Sivkasta koža

Ovo stanje je posledica nedostatka kiseonika u krvi, a može biti znak problema sa plućima i disajnim putevima, ali i predstojećeg srčanog udara. Takođe, posivela koža može ukazivati i na plućnu tuberkulozu, zapaljenje pluća i određene vrste raka. Manje poznati razlog sivih mrlja na koži jeste i upala trbušne maramice, koju uzrokuju bakterije i gljivice.

Koje namirnice mogu da spreče rak, pročitajte OVDE.

5. Suva koža i nokti

Ukoliko vam je koža postala suva, a kosa i nokti lomljivi, možda vaša štitna žlezda ne radi dobro - upozorava Simzar. Normalna koža je glatka, bez osipa otoka ili ljuštenja. Veoma suva koža može biti posledica nedostatka vitamina A, omega-3 masnih kiselina ili cinka.

OVDE otkrijte sve što treba da znate o oboljenjima štitne žlezde i lečenju.

6. Ekstremna osetljivost na sunce

Ovo može biti znak autoimune bolesti pod nazivom lupus - kaže dermatolog Dina Strahan.

7. Svrab, osip i plikovi

Osip u obliku plikova naziva se dermatitis herpetiformis, a može biti znak celijakije - preosetljivosti na gluten. Može se javiti na bilo kom mestu, ali je najčešći oko kolena, laktova, na glavi, leđima i zadnjici, a može biti praćen i osećajem jake toplote.

Sve uzroke osipa na koži otkrijte OVDE.

8. Narandžasta koža

Ukoliko vam koža na nekim mestima postane narandžasta, vrlo je moguće da preterujete sa šargarepom ili drugim povrćem koje je bogato karotenom - objašnjava Dr Simzar.

9. Preplanuli ten (ne od sunca!)

Ako vam koža iznenada dobije taj ten koji želite da postignete sunčanjem, treba proveriti da li je možda reč o naslednom poremećaju pod nazivom hemohromatoza, stanju prilikom kojeg se soli gvožđa transportuju u tkiva, što vodi do oštećenja jetre i dijabetesa.

Kojih 5 hranljivih materija su najvažnije za žene, pročitajte OVDE.

10. Dlake na licu

Ukoliko vam se odjednom pojavi prevelika količina dlaka na bradi, iznad gornje usne i u predelu kostiju vilice, to može biti simptom sindroma policističnih jajnika, hormonskog disbalansa koji karakteriše povišen nivo testosterona.

OVDE saznajte kojih 5 znakova upućuju na poremećaj hormona.

11. Ispucale usne

Suve usne mogu ukazivati na nedostatak vitamina iz grupe B, poput nijacina, riboflavina i vitamina B6. Nijacin možete pronaći u tunjevini, riboflavin u spanaću, a vitamin B6 u pasulju.

Kako da napravite domaći piling za negu usana tokom jesenjeg i zimskog perioda, otkrijte OVDE.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs