Svakog meseca iste muke

Taj užasni PMS: Krivac je za nespretnost, nesanicu i smanjenu koncentraciju!

Pad i rast estrogena i progesterona mogu da uzrokuju nesanicu, da smanje koncentraciju i da povećaju osetljivost na bol, kao i rizik od gljivičnih infekcija
Medicina 30.09.2014. - 21:15h Autor: 24sata.hr
Foto: Thinkstock/Ilustracija

Predmenstrualni sindrom (PMS) prati niz simptoma koji utiču na celo žensko telo. Neki od njih su dobro poznati, ali na neke možda do sada niste obraćali pažnju i niste znali da su i oni povezani sa vašim ciklusom.

 

Nespretnost

 

Emocionalni tobogan koji prati PMS osim bolova i razdražljivosti prate i drugi problemi. Pojačana nespretnost česta je od 21. do 28. dana ciklusa, a za sve je kriv visok nivo estrogena. Ženski polni hormon podstiče jetru da proizvodi hormone koji utiču na bubrege i uzrokuju zadržavanje vode u telu i mozgu. To utiče na održavanje ravnoteže, a samim tim i na nespretnost.

 

Kojih 6 namirnica treba da izbegavate tokom menstruacije i zašto saznajte OVDE.

 

Nesanica

 

Nagli rast i nakon toga još brži pad estrogena i progesterona tokom ciklusa utiču na spavanje. Pad estrogena podstiče zagrevanje tela, što može da uzrokuje nesanicu. Slično deluje i pad progesterona, koji deluje kao sedativ. Sa sličnim procesom probleme imaju i žene u menopauzi.

 

Veća osetljivost na bol

 

Nedelju dana pre menstruacije koža je izuzetno osetljiva na bol, zato to nije pravo vreme za depilaciju. Depilacija će biti mnogo manje bolna nedelju ili dve dana nakon menstruacije, jer je tada prag bola mnogo viši.

 

Kojih 10 stvari padaju ženama na pamet pre i za vreme menstruacije pročitajte OVDE.

 

 

Gljivične infekcije

 

Hormonske promene tokom ciklusa povećavaju rizik od gljivičnih infekcija na šta se žene i najčešće žale, tvrdi američki ginekologinja s Medicinskog fakulteta Univerziteta Nju Jork, Grejs Lau.

 

Kako da sprečite, prepoznate i lečite vaginalne infekcije saznajte OVDE.

 

Depresija

 

Hormonska neravnoteža zbog naglog pada nivoa hormona estrogena i progesterona tokom PMS-a rezultuje manjim lučenjem hormona serotonina i endorfina, što izaziva loše raspoloženje, ali i depresiju. Studije su pokazale da žene koje imaju problema s PMS-om imaju pojačanu aktivnost u malom mozgu što pojača osećaj teskobe.

 

 

Smanjena koncentracija

 

Osim što povećava rizik od nesanice, PMS utiče i na neurotransmitere i remeti koncentraciju. Zato se žene tokom tog perioda teško fokusiraju na posao, tvrde ginekolozi.

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs