Obratite pažnju

Gojaznost nije samo stvar izgleda: Višak kilograma donosi veći rizik od raka dojke

Žene koje su se od 25. do 65. godine ugojile za jedan konfekcijski broj imale su 33 odsto veći rizik od raka dojke, dok je kod onih koje su promenile dva konfekcijska broja imale čak 77 odsto veći rizik, pokazalo je istraživanje
Medicina
06:26h Autor:
Gojaznost nije samo stvar izgleda: Višak kilograma donosi veći rizik od raka dojke
Foto: Shutterstock

Gojenjem se povećava rizik od raka dojke zato što masno tkivo oko struka podstiče otpuštanje hormona estrogena koji pospešuje rast malignih ćelija, otkrili su naučnici sa London Koledža koji su analizirali zdravstvene kartone 93.000 žena u 50-im i 60-im godinama.

Žene koje su se od 25. do 65. godine ugojile za jedan konfekcijski broj imale su 33 odsto veći rizik od raka dojke, dok je kod onih koje su promenile dva konfekcijska broja imale čak 77 odsto veći rizik, prenosi Daily Mail.

Kako da pirinčanom vodom sprečite rak pročitajte OVDE.

Samo 25 odsto ispitanica se nije ugojilo tokom dvogodišnjeg istraživanja, a naučnici su utvrdili da se kod žena koje su smršale jedan konfekcijski broj rizik od raka smanjio za trećinu.

"Važno je održavati zdravu telesnu težinu, biti aktivan i smanjiti unos alkohola, naročito nakon menopauze", istakao je Tom Stansfeld iz britanskog udruženja Cancer Research.

Koja vežba umanjuje rizik od raka dojke saznajte OVDE.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs