Kontrolišite ih redovno

Šta vaše oči govore o zdravlju: Krvni sudovi i optički nerv otkrivaju dijabetes i visok pritisak!

Redovnim oftamološkim pregledom mogu se na vreme otkriti ozbiljne bolesti, kao i posledice nakupljenog stresa koje se često ne primećuju
Medicina
14:32h Autor:
Šta vaše oči govore o zdravlju: Krvni sudovi i optički nerv otkrivaju dijabetes i visok pritisak!
Foto: Shutterstock

Postoji izreka da su oči ogledalo duše, ali ispostavilo se da organi koji nam omogućavaju vid zapravo mogu pružiti uvid u zdravstveno stanje celog našeg tela!

Oftamolog Mark Džekot objašnjava 5 načina kako oči mogu odati probleme sa zdravljem.

Stres

Centralna serozna retinopatija manifestuje se kroz plikove u očima, a može biti posledica stalnog emocionalnog stresa. Ovo stanje je ranije bilo tipično za muškarce, ali sada je učestalije kod žena, a kada se pojavi, znači da je nakupljeni stres počeo da ostavlja ozbiljne posledice po zdravlje.

Ukoliko primetite da vam je teško da fiksirate pogledom predmet koji se nalazi u neposrednoj blizini ili vam igraju slova pred očima dok čitate, posetite oftamologa koji vam može prepisati odgovarajući tretman, ali imajte u vidu da i lečenje u mnogome zavisi od količine stresa u vašem životu - piše Glamour.com.

Koje namirnice vas mogu osloboditi od stresa, saznajte OVDE.

Visok krvni pritisak

Dok ste mladi, vaš krvni pritisak verovatno nije ono na što će lekari stalno kontrolisati i pratiti u odnosu na starije pacijente, ali očni pregled zapravo može da identifikuje ovakav problem u bilo kom životnom dobu. Ukoliko oftamolog primeti otok na krvnim sudovima u oku ili optičkom nervu, moguće je da se radi o povišenom krvnom pritisku.

Sindrom kompjuterskog vida

Ukoliko dosta vremena provodite pred LED ekranom, to može biti pravi problem. A ovaj problem ima svoje simptome - izaziva suvoću i iritaciju očiju, a može i da izazove krakovidost i iscrpljenost, što će vam narušiti sposobnost koncentracije. Ni problemi sa vidom nisu samo za starije osobe - Džekot kaže da broj pacijenata u dvadesetim godinama koji se žale na teškoće u koncentraciji i pate od povećanog očnog umora stalno raste.

OVDE otkrijte kako da sačuvate svoje oči na duge staze!

Dijabetes

Prošupljeni krvni sudovi u oku znače dijabetes ili stanje pred oboljevanje od ove bolesti. Poznato je da dijabetes može potpuno da uništi vid, pa je dobro dijagnostikovati problem na vreme, kako bi se simptomi lečili, a bolest držala pod kontrolom.

Predstojeće zdravstvene krize

Tokom pregleda, oftamolog ima priliku da iz blizine pogleda krvne sudove oka i optički nerv, koji su povezani sa mozgom. Ukoliko su prisutni otoci ili senke, to može da ukazuje na probleme poput krvnih ugrušaka koji mogu izazvati moždani udar ili čak tumor. U očnoj bolnici Marka Džekota zabeleženo je mnogo slučajeva kada su ljudi došli na rutinski očni pregled, a zatim poslali pacijente na Urgentni centar.

Idite na očni pregled redovno, kao što se ide na rutinske analize krvi, mokraće, kod ginekologa, zubara i sprečite ozbiljne bolesti na vreme!

Kako promene na stopalima mogu da otkriju ozbiljne bolesti, saznajte OVDE.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs