Važno je znati

Pobedite jesenju depresiju: 5 caka za bolje raspoloženje tokom tmurnih dana

Ukoliko kiše i jesenje vreme kod vas izaziva bezvoljnost i potištenost, ne brinite, niste jedini. Evo kako da se izborite sa tim
Medicina
13:38h Autor:
Pobedite jesenju depresiju: 5 caka za bolje raspoloženje tokom tmurnih dana
Foto: Shutterstock

Mnogi ne vole jesen zbog kiša, tmurnih dana i jer se rano smrkne, i sve to izaziva bezvoljnost i potištenost, što stručnjaci nazivaju jesenjom depresijom. Međutim, postoje načini na koje možete da utičete na svoje raspoloženje i da se osećate bolje.

Kojih 8 romantičnih stvari možete da radite sa partnerom kod kuće kada napolju pada kiša saznajte OVDE.

Svetlost kao pomoćnik

Kada vaše raspoloženje polako počne da bude tmurno, svetlost je od velike pomoći. Pod uticajem svetlosti organizam proizvodi hormone sreće tzv. endorfine, koji dovode do poboljšanja raspoloženja. Zbog toga je važno svakog dana 20 minuta između 11.00 i 15.00 izaći napolje i razmišljati o lepim stvarima. I kada su jesenji dani oblačni, sunčeva svetlost u prirodi je pravi lek za dobro raspoloženje.

Kretanje kao čudotvorno sredstvo

Kretanje, koje ne mora da bude u vidu vrhunskih sportskih aktivnosti, pravi je lek za jesenju neveselost. Svaka telesna aktivnost poboljšava duševno stanje.

Koje nam super stvari donosi jesen saznajte OVDE.

Ispravna ishrana

Koliko je hrana važna za naše raspoloženje znale su još naše bake koristeći izreku "kiselo čini veselim". Dobre životne namirnice za zdravo duševno stanje su, na primer, lešnici, jabuke, banane, mahunasti plodovi, testenina, riba, dobro hladno ceđena bio-ulja i dnevno najmanje 2,5 litra vode.

Udahnite svež vazduh

Idite najmanje jednom nedeljno na jedno mesto gde je vazduh dobar i udišite svesno svež vazduh. Pri tom je veoma važno izdisanje. Zamislite slikovito da prilikom svakog izdisaja tužne misli izlaze, a prilikom udisaja dobrog i svežeg vazduha ulazi svežina i jačina.

OVDE saznajte zašto je jesen najerotičnije doba.

Ne budite sami

Duša želi društvo, razgovor s ljudima pomaže pri odvraćanju od negativnih misli. Dakle, važno je sretati se sa prijateljima, izlaziti u društvo i okružiti se ljudima koji su vam dragi.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs