Uznemirujuće

Opasno neznanje: Polovina Britanki ne zna gde je vagina na anatomskom crtežu

Svaka druga ispitanica uzrasta od 26 do 35 godina nije bila u stanju da na anatomskom crtežu locira ženski polni organ
Medicina
06:24h Autor:
Opasno neznanje: Polovina Britanki ne zna gde je vagina na anatomskom crtežu
Foto: Shutterstock

Polovina Britanki starih od 26 do 35 godina nije u stanju da na anatomskom crtežu locira ženski polni organ, rezultat je istraživanja koje je sprovela "The Eve Appeal", humanitarna organizacija za borbu protiv raka.

Anketa, kojom je bilo obuhvaćeno 1.000 žena, a čiji je cilj da podstakne žene da obrate više pažnje svom zdravlju, posebno ranim otkrivanjem ginekoloških tumora, takođe, otkriva da se jedna trećina ispitanica, starih od 16 do 25 godina, usteže da se obrati lekaru zbog nekog ginekološkog problema. Ispostavilo se da te devojke nisu u stanju da navedu nijedan od simptoma ginekoloških karcinoma, poput raka uterusa ili jajnika.

Koja su ključna pravila intimne higijene saznajte OVDE.

Većina njih (65 odsto), takođe, ima problema sa terminima "vagina" i "stidnica", a 40 odsto odbija da ih izgovori, koristeći opisne izraze ("ženski delovi" tela). Anketa je pokazala i da su najobaveštenije žene iz grupe od 66 do 75 godina. Osam od 10 je znalo da locira jajnike na crtežu, a devet od 10 matericu.

Prema pisanju britanske štampe, rezultati istraživanja ukazuju da ženski reproduktivni organ i dalje pedstavlja veliki tabu u društvu, što može da oteža rano otkrivanje bolesti, pa i da dovede do smrti. U Velikoj Britaniji se svake godine otkrije 20.000 novih slučajeva ginekoloških tumora, od kojih 7.600 imaju smrtni ishod.

OVDE saznajte kako da sprečite, prepoznate i lečite vaginalne infekcije na prirodan način.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs