ANĐELINA JE U 24. GODINI OTKRILA DA BOLUJE OD MULTIPLA SKLEROZE: Na 3 ključna simptoma posebno treba obratiti pažnju

Multipla skleroza počinje sa potpuno bezazlenim simptomom, koji mnogi u prvi mah zanemare.

Medicina
Autor:
ANĐELINA JE U 24. GODINI OTKRILA DA BOLUJE OD MULTIPLA SKLEROZE: Na 3 ključna simptoma posebno treba obratiti pažnju
3 ključna simptoma multipla skleroze, Foto: Printscreen/instagram

Anđelina Kubero (27) je pre tri godine otkrila da boluje od multipla skleroze. Bolest joj je otkrivena u 24 godini, a kako je ispričala, prošli su meseci i brojni odlasci lekarima dok joj bolest nije bila dijagnostikovana.

Simptomi koji su uključivali takozvanu moždanu maglu, česte migrene, stalne bolove kao i utrnulost u nogama godinama su prepoznavani kao anksioznost. Zato ova devojka danas apeluje na sve koji imaju slične ili iste simptome, da se testiraju na MS.

"Išla sam kod lekara, u hitnu pomoć, kod specijaliste, drugog specijaliste i nisam dobijala nikakve odgovore. Rekli bi mi: "Izgledaš dobro. Ne izgledaš bolesno. Svi tvoji testovi su normalni…" Jedino što su mi rekli je da je u pitanju anksioznost", započela je Anđelina svoju priču.

2020. godine magnetna rezonanca je otkrila višestruke lezije u njenom mozgu, što je ukazalo na to da pati od MS. Bolest se razvija kada imunosistem počne da napada telesni mijelin. Naime, zaštitni omotač oko ključnih delova centralnog nervnog sistema kao što su mozak i kičma.

Vremenom nervni sistem počinje da se raspada što uzrokuje da pacijent polako gubi motoričku funkciju u celom telu. Mnogi pacijenti nažalost budu delimično ili potpuno paralizovani nakon par godina. Simptomi obično počinju između dvadesete i četrdesete godine, a ispoljavaju se individualno. Ipak postoji određen broj simptoma koji je vrlo karakterističan za većinu bolesnika.

To su sledeći simptomi: slabost, zamor, ukočenost, inkoordinaciju, drhtanje, nejasan govor, depresiju, spazam mišića, probleme sa ravnotežom, vidom, bubrezima i bešikom, seksualnom funkcijom, pamćenjem i misaonim tokom, ili je moguća kompletna paraliza.

Peckanje i drugi osećaji u nogama su među najpoznatijim ranim simptomima MS
Peckanje i drugi osećaji u nogama su među najpoznatijim ranim simptomima MS foto: Shutterstock

Oboleli takođe mogu imati problem sa pamćenjem kada je reč o jednostavnim stvarima koje su upravo uradili - na primer, šta su jeli za ručak.

Vremenom se oštećenje pojavljuje na mozgu, a otkrivanje tih oštećenja na skeniranju je obično prvi signal lekaru da neko pati od MS.

Peckanje i drugi osećaji u nogama su među najpoznatijim ranim simptomima MS. Kako mijelin koji okružuje živce u telu polako počinje da propada, tako se nervi oštećuju.

Ovi nervi su odgovorni za prenošenje informacija iz mozga u ostatak tela, a kada su oštećeni, možda neće ispravno poslati informacije. To dovodi do peckanja ili utrnuća koji se javljaju kada je nerv nadražen ili šalje dodatne signale.

Česte migrene mogu biti jedan od znakova
Česte migrene mogu biti jedan od znakova foto: Shutterstock

Iako se to može desiti povremeno kod nekih ljudi, na primer, nakon dugog sedenja na nozi, lekari upozoravaju da neko ko često doživljava te senzacije potraži medicinsku pomoć.

Česte migrene su potencijalni simptom MS. Lekari nisu precizno utvrdili zašto ljudi koji pate od MS doživljavaju glavobolje. Prethodne studije nisu uspele da uspostave vezu između migrene i MS. Međutim, neki pretpostavljaju da bolest utiče na to kako telo reguliše hormone.

Kada se bolest razbukta, kako to doktori kažu, kada počnu da se pojavljuju novi simptomi bolesti ili se stari pogoršaju – migrene su takođe češće, piše Dailymail.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs