NEIZLEČIVA BOLEST KOJA OBOLELE PRETVARA U "LJUDSKE STATUE": Ovo su simptomi sa kojima se Selin Dion borila u tajnosti

Selin Dion nedavno je otkrila da boluje od retke i neizlečive bolesti, a evo koji su simtomi.

Medicina
Autor:
NEIZLEČIVA BOLEST KOJA OBOLELE PRETVARA U "LJUDSKE STATUE": Ovo su simptomi sa kojima se Selin Dion borila u tajnosti
Simptomi bolesti od koje boluje Selin Dion, Foto: EPA / Etienne Laurent

Pevačica Selin Dion početkom decembra 2022. objavila je da boluje od sindroma ukočene osobe, retkog neurološkog poremećaja, a tom vešću zaprepastila je fanove.

Do njenog otkrića mnogi verovatno nikada nisu čuli za to stanje. Sindrom ukočene osobe pogađa samo jednu od milion osoba, uglavnom u dobi između 20 i 50 godina, pri čemu je dvostruko više žena nego muškaraca, a obolele pretvara u "ljudske satatue".

Selin Sion pati od retke autoimune bolesti
Selin Sion pati od retke autoimune bolesti foto: Profimedia

Prvi put prijavljen 1956., sindrom ukočene osobe karakteriše bolna ukočenost, uglavnom u mišićima trupa, uključujući leđa, stomak i noge. Pacijenti takođe osećaju bolno grčenje mišića, ponekad izazvano dodirom ili bukom.

Simptomi se u početku javljaju postepeno i s vremenom mogu da se pogoršaju. U najgorem slučaju, sindrom ukočene osobe može uticati na sposobnost hodanja, što povećava rizik od padova i potrebu za pomagalima poput štapa, hodalice ili invalidskih kolica.

Neurolozi za "Eat This" objasnili su da se sindrom ukočene osobe razlikuje od drugih neuroloških poremećaja poput Parkinsonove bolesti ili multiple skleroze.

"Sindrom ukočene osobe autoimuni je poremećaj. Do danas ne postoji lek za to stanje. Trenutno su tretmani usmereni na poboljšanje ukočenosti i grčeva. Za lečenje se koriste različite vrste mišićnih relaksansa. A efektnim su se pokazali i neki antikonvulzivi, koji se koriste za lečenje epilepsije", objasnili su.

Selin Dion zbog bolesti ne može da se bavi poslom
Selin Dion zbog bolesti ne može da se bavi poslom foto: ROSE BILLINGS / BACKGRID / Backgrid USA / Profimedia

"Bolesnici s blažom bolešću ili oni koji dobro reaguju na lečenje mogu da nastave da funkcionišu samostalno, uz terapiju. Za druge, simptomi možda neće biti potpuno kontrolisani i mogu dovesti do invaliditeta", dodaju.

Lekari moraju još puno da nauče o sindromu ukočene osobe, ali povećanje svesti o ovom stanju može dovesti do lakšeg upostavljanja dijagnoze i da ubrza istraživanje.

Selin će možda morati da se kreće uz pomoć štapa
Selin će možda morati da se kreće uz pomoć štapa foto: Profimedia
Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs