Važan mineral

Manjak apetita, česte prehlade i gubitak kose: Znakovi da vašem organizmu nedostaje cink!

Ako vas često muči dijareja i imate oštećenja po koži, moguće je da u organizam ne unosite dovoljno cinka, a kod trudnica to može rezultirati oštećenjem kognitivnih funkcija ploda
Medicina
18:02h Autor:
Manjak apetita, česte prehlade i gubitak kose: Znakovi da vašem organizmu nedostaje cink!
Foto: Thinkstock

Cink predstavlja jedan od najvažnijih minerala u ljudskom telu, a ključan je za održavanje otpornosti na infekcije i razne bolesti. Pomaže rastu ćelija, zaceljivanju rana, sintezi DNK i rastu i razvoju fetusa, ali i generalno zdravlju organizma u starijoj dobi.

Muškarcima je bitan za zdravlje prostate i plodnost, a ženama može olakšati predmenstrualne i menstrualne tegobe.

A koje namirnice treba da izbegavate u toku menstruacije, saznajte OVDE.

Dnevna preporučena doza iznosi od 8 do 12 miligrama za žene i od 11 do 15 miligrama za muškarce, a suplementi se ne smeju uzimati na svoju ruku, jer prekoračenje preporučenih vrednosti može izazvati povraćanje, dijareju, grčeve, glavobolju, vrtoglavicu i metalni ukus u ustima.

Cink se najbolje apsorbuje kroz hranu, a namirnice bogate ovim mineralom su žitarice, semenke, jaja, mleko, školjke, meso i grašak.

Kako biste znali da li treba da pojačate unos ovih namirnica kako biste redovno unosili preporučenu dozu cinka, treba da znate koji su simptomi nedostatka ovog minerala u organizmu.

Predstavljamo vam 5 najtipičnijih simptoma koji upućuju na to da vašem telu nedostaje cink.

Ne možete da smršate? Možda ne unosite dovoljno vlakana! Više pročitajte OVDE.

Često ste bolesni

Učestale infekcije su znak opadanja imuniteta. Nedostatak cinka oslabljuje imunitet, pa osobe koja ima manjak tog minerala češće oboljevaju od gripa i crevnih infekcija.

Dijareja

Jedna od infekcija koja se često beleži kod osoba koje imaju nedostatak cinka jeste i ona uzrokovana bakterijom koja uzrokuje dijareju.

Gubitak kose i oštećena koža

Kako je cink ključan za normalan rast ćelija, manjak rezultira gubitkom kose i oštećenjima na koži.

Kako da napravite hranljivu masku za kosu, pročitajte OVDE.

Gubitak težine i anoreksija

Manjak cinka jednako je gubitak apetita. Ako se na vreme ne ustanovi, manjak cinka može dovesti i do razvoja anoreksije.

Oštećenje motornih i kognitivnih funkcija bebe

Ako trudnici nedostaje cinka, to može izazvati oštećenja ploda koji nosi, tačnije oštetiti motoričke i kognitivne sposobnosti bebe.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs