OBEZBEDITE SEBI SAVRŠEN OSMEH

Sve što vas zanima o zubnim implantima!

Gubitak prirodnih zuba dešava se iz mnogo razloga – neadekvatna higijena, povrede, razne infekcije i još mnogo toga. Jedna od najvećih nesigurnosti čoveka dolazi upravo od zuba, odnosno osmeha koji nije prema željama svakog pojedinca.

Medicina
Autor:
Sve što vas zanima o zubnim implantima!
Foto: Promo

Bilo da je u pitanju nedostatak jednog zuba na vidnom mestu ili čak potpuna krezubost, svedoci smo toga da u svom okruženju svakodnevno viđamo osobe koje se stide svog osmeha. Gubitak prirodnih zuba dešava se iz mnogo razloga – neadekvatna higijena, povrede, razne infekcije i još mnogo toga. Jedna od najvećih nesigurnosti čoveka dolazi upravo od zuba, odnosno osmeha koji nije prema željama svakog pojedinca. Rešenje koje će nadomestiti nedostatak zuba jesu zubni implanti. Beograd vam pruža širok izbor provereno dobrih stomatoloških ordinacija, među kojima se ističe Dental Plaza. Iskustva drugih po pitanju ove ordinacije su pozitivna, jer stručni tim pronalazi pravu opciju za izgubljene zube i vraća osmeh na lica ljudi.

U nastavku teksta na jednom mestu možete saznati sve što vas zanima o proceduri ugradnja implantata.

#1 Šta su zubni implanti?

Zubni implanti zu zapravo nadogradnje koje izgledaju kao mali šrafovi. Oni se ugrađuju u viličnu kost, kako bi nadomestile koren izgubljenog zuba. Sa njihove spoljašnje strane nalaze se navoji, tako da se implanti zuba jednostavno postavljaju u viličnu kost sa kojom postepeno srastaju. Prave se od titanijuma, materijala koje naš organizam lako prihvata, pa upravo zato predstavljaju savršenu zamenu za zube koji nam fale.

#2 Šta podrazumeva procedura ugradnje implantata?

Početak same procedure je pre svega prvi pregled kod stomatologa. Potrebno je uraditi i 3D snimak, na osnovu koga stomatolog utvrđuje da li je vaša vilična kost podesna za ugradnju implantata. Takođe, svaki iskusan stomatolog bi trebalo da proveri istoriju bolesti svakog pacijenta. Nakon što stomatolog potvrdi da su svi osnovni preduslovi ispunjeni, prelazi se na samu intervenciju. Prva faza podrazumeva hirurški postupak ugradnje implantata u samu viličnu kost. Ne plašite se, sve se radi pod anestezijom, te tako nećete osetiti apsolutno ništa. Nakon prve faze, potrebno je oko 3 do 6 meseci da implantat sraste u kost. Tada dolazi druga faza i onaj lepši deo, a to je pravljenje krunica.

#3 Koliko traje oporavak nakon ugradnje implantata?

Oporavak nakon ugradnje implantata je vrlo jednostavan, kao i smernice koje treba slediti. Može se javiti minimalni otok, ali ćete njega najjednostavnije rešiti hladnim oblogama. Ono što bi trebalo izbegavati nekoliko dana nakon intervencije jesu jači fizički napori, kao i vrući napici, tvrda ili hrskava hrana. Obično stomatolozi kažu da je potrebno 30 dana nakon intervencije jeste mekšu hranu, a da se nakon toga slobodno možete vratiti standardnoj ishrani. Oporavak nakon ugradnje implantata neće trajati dugo, tako da se relativno brzo pacijenti vraćaju svojim uobičajenim aktivnostima.

zubni implanti
foto: Promo

#4 Da li boli ugradnja implantata?

Sve nas naravno uvek zanima da li intervencije kod zubara bole, pa se tako verovatno pitate da li boli ugradnja implantata? Iako ugradnja implantata izgleda strašno, pacijent to niti može da vidi, niti da oseti. Jedina neprijatnost pacijentu može biti zvuk brušenja i zavrtanja samog implantata, ali neće osetiti bilo kakve druge značajne nelagodnosti.

#5 Nega zubnih implantata – kako ih sačuvati?

Iako zubni implantati zaista pretenduju da traju čitav životni vek čoveka, to je ipak nemoguće uz lošu oralnu higijenu. Mnogi se opuste nakon ugradnje implantata, uživaju u svom divnom osmehu, ne vodeći računa o higijeni. Nakon nekoliko godina komplikacije počnu da se dešavaju. Nega implantata je poput vođenje brige o zdravim zubima. Treba ih svakodnevno čistiti kako četkicom, tako i koncem, bez kog ne možete ukloniti sitne tragove hrane, a takođe bi trebalo da idete na preglede na svakih 6 meseci.

Oporavak nakon ugradnje implanta traje dok implanti zuba ne srastu potpuno za vilicom, ali i nakon ovog perioda je neophodno brinuti se o njima i slediti uputstva stomatologa o higijeni. Svakodnevno treba čistiti usnu duplju, posebno delove oko krunice i implanta. Nakon usvajanja ispravnih navika oralne higijene, podstaći ćete brži oporavak, a otok nakon ugradnje implantata, ukoliko ga bude i bilo, brzo će se povući.

Svim pacijentima koji su prošli procedure ugradnje implantata savetuje se kupovina Waterpik aparata. On predstavlja mali oralni tuš koji veoma efikasno otklanja plak sa svih nedostižnih mesta.

#6 Da li se javljaju problemi sa zubnim implantima?

Da li ste znali da implanti zuba nisu podložni karijesu? Iako je ovo odlična vest, to ne znači da treba da zapustite oralnu higijenu. Neophodno je da ih održavate čistim. Ukoliko se ne budete pridržavali saveta stomatologa po pitanju oralne higijene, usled nagomilavanja hrane, mogu se stvoriti problemi sa zubnim implantatima. Dakle, do problema može doći isključivo lošim odnosom prema svojim novim zubima. U suprotnom, nema mesta komplikacijama i brizi.

#7 Ugradnja implanta zuba – iskustva pacijenata

Na internetu ćete naći brojne komentare kad je u pitanju ugradnja implanta zuba. Iskustva posle operacije su različita. Pre svega zavise od stručnosti stomatologa kome je pruženo poverenje. Ovo je možda i najvažnija odluka u celom procesu – kome verovati?

Nakon toga, naredni faktor koji utiče na uspešnost svega jeste nega implantata. Oni koji nisu redovno čistili svoje implante kako treba, uglavnom dolaze sa negativnim komentarima, jer je zbog sopstvenog nemara došlo do određenih komplikacija. Stoga, ako vam je u planu ugradnja implanta zuba, iskustva koja ćete moći da podelite sa drugima o samoj intervenciji i postoperativnom toku, zavisiće koliko od stomatologa toliko i od vas samih. Kako bi se izbegli svi problemi sa zubnim implantatima, najvažnije je da date sve od sebe kada je oralna higijena u pitanju. Tako će vaši zubni implanti biti dugotrajni, a vaš osmeh savršen.

zubni implanti
foto: Promo

#8 Implanti zuba - prednosti?

Evo svih glavnih prednosti zubnih implantata, za sve one koji razmišljaju da li da se upuste u avanturu osvajanja blistavog osmeha.

  • Bezbolna zamena nedostajućih zuba i blistav osmeh;
  • Osim estetike, implantati imaju i funkcionalnu ulogu, a prva od njih jeste lakši izgovor. Kako bismo izgovarali pravilno sva slova, jeziku su potrebni svi zubi;
  • Zubni implanti održavaju viličnu kost zdravom, ne dozvoljavajući joj da atrofira;
  • Implanti zuba izgledaju kao prirodni zubi i stvaraju takav osećaj;
  • Prilikom ugradnje jednog implanta ne dolazi do brušenja ostalih zuba;
  • Krunice implantata estetski izgledaju odlično, poput prirodnih su zuba i zato se savršeno uklapaju sa zubnim nizom;
  • Zubni implantati vam mogu trajati doživotno, naravno, ukoliko se o njima brinete na adekvatan način.

#9 Cena implanta zuba – da li je ugradnja preskupa?

Tek kada dođu u situaciju da treba srediti zube, ljudi shvate da je ipak bilo jeftinije redovno ići kod stomatologa i voditi računa o svojim zubima. Ipak, sve je rešivo. Ukoliko razmišljate o ugradnji implantata, onda ste možda već čuli da je za ovaj zahvat nužno izdvojiti nešto veću svotu novca.

Redovna cena implanta zuba u većem broju stomatoloških ordinacija iznosi oko 600 evra. Ali, ako je potrebno da zamenite zube u celoj vilici, onda pretpostavljate koliki bi to iznos bio. Ipak, postoje ordinacije koje svojim pacijentima omogućavaju plaćanje na rate. Upravo takva je i najveća stomatološka klinika u našoj zemlji, a i šire – Dental Plaza, u kojoj cena implanta iznosi 390 evra.

Dakle, ukoliko se odlučite na ugradnju implantata, odabirom stručne stomatološke ordinacije dobićete sve na jednom mestu. Tim lekara i vrhunskih stručnjaka će za kratak period vratiti osmeh na vaše lice. Ne časite časa, već iskoristite sve prednosti koje nam implantologija danas pruža.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs